The House Logo

Is goud een goede investering in 2023?

Geschreven door: Jos Sterk op

Is goud een goede investering in 2023?

Als het gaat om beleggingsactiva, is de goudmarkt één van de meest bekende en volwassen markten die beschikbaar zijn voor de beleggers. Het gele metaal is van oudsher een belangrijke grondstof, met toepassingen in de industrie (denk daarbij aan elektronica) en in het wereldje van sieraden. Door kenners wordt goud om verschillende redenen vaak beschouwd als een veilige haven.

Waarom in goud beleggen?

De meeste risicomijdende beleggers kijken naar drie factoren voordat ze een beleggingsbeslissing nemen: veiligheid, liquiditeit en kansen op meerwaarde. Terwijl goud aan de eerste twee factoren probleemloos voldoet, scoort het ook niet slecht in de derde categorie. Dit zijn de twee belangrijkste redenen waarom u dit jaar goud zou moeten investeren:

*Beleggen in goud heeft het tij mee omdat het beter presteert dan de inflatie. Het rendement op goudinvesteringen heeft de inflatie door de tijd heen gevolgd en zelfs geklopt.

*Goud presteert omgekeerd evenredig met beleggingen in aandelen. Als de aandelenmarkten bijvoorbeeld beginnen te dalen, zal goud het goed doen. Het opnemen van goud als beleggingskeuze in uw portefeuille zal fungeren als een buffer tegen de algehele volatiliteit van de portefeuille.

Hoe te beleggen in goud?

Investeren in het gele metaal is poepsimpel. Hieronder vindt u enkele manieren waarop u in goud kunt beleggen.

  • Juwelen

Goud in de vorm van juwelen is algemeen verspreid en één van d bekendste manieren om in goud te beleggen. Het bezit van het edelmetaal in de vorm van sieraden roept echter vragen op over veiligheid, exorbitante prijzen en verouderde ontwerpen. Wie gouden juwelen koopt, moet er rekening mee houden dat de juwelier ook zijn brood (goed) moet verdienen. Dat blijkt wanneer de koper zijn juwelen weer terug wil verkopen. De geboden prijs voor (oud) goud kan dan belachelijk laag zijn. Vaak wordt gezegd dat een juwelier nog altijd winst maakt wanneer hij of zij een klant 50% korting toestaat.

  • Gouden Munten

Gouden munten kunnen worden gekocht via juweliers, (sommige) banken en vooral via gespecialiseerde bedrijven, al dan niet online. De koper moet rekening houden met een premie betaald bovenop de goudwaarde, een premie die verschilt van munt tot munt. Er zijn munten van 1 troy ounce beschikbaar, maar ook kleinere en grotere munten. Op de markt voor gouden munten is er voor elk wat wils.

  • Staven

Beleggen in goud via staven is altijd erg populair geweest bij Belgische beleggers. Die gouden staven of plaatjes kunnen ergens in een kluis opgeslagen worden. Eén van de belangrijkste voordelen van fysiek goud in de vorm van staven of plaatjes is de vlotte verhandelbaarheid.

  • Op de goudbeurs verhandelde fondsen

Een kosteneffectieve methode om papiergoud aan te houden, is door te beleggen in op de beurs verhandelde goudfondsen (Gold ETF of tracker). Dergelijke transacties (aan- en verkoop) vinden plaats op een beurs, waarbij goud als onderliggende waarde van de portefeuille wordt gebruikt. De lage kosten bij de handel in ETF’s zijn een voordeel, maar ook de prijstransparantie geldt als een pluspunt. De prijs waartegen het goud in de vorm van trackers wordt gekocht, ligt waarschijnlijk het dichtst bij de echte goudprijs, en daarom is de maatstaf bij de handel in ETF’s de fysieke goudprijs. Het nadeel is echter dat de belegger kiest voor papier goud, meer bepaald via afgeleide beleggingsinstrumenten zoals futures. Wie liever op veilig speelt, geeft daarom beter de voorkeur aan fysiek goud in de vorm van munten of staven.

  • Goudmijnaandelen

De aandelen van veel goudmijnbedrijven worden op de beurs verhandeld. Stijgt de goudprijs, dan zullen deze bedrijven meer winst maken. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Goudmijnaandelen zijn echter geen ‘pure play’ op de goudprijs, ook het sentiment op de beursvloer speelt een rol. In geval van een beurscrash zullen goudmijnaandelen de dans niet zonder kleerscheuren kunnen ontspringen.

Wat zijn de voordelen van een belegging in goud?

  • Langdurige opslag van waarde

De prestaties van goud hebben de tand des tijds doorstaan. Dit is de reden waarom het wordt gezien als een instrument dat het behoud van welvaart op lange termijn garandeert. Als u overweegt te sparen voor uw pensioen of iets na te laten aan uw kinderen en kleinkinderen, dan zijn staven en munten van goud wellicht het antwoord.

  • Bescherming tegen inflatie

In termen van een opslag van rijkdom op lange termijn, wordt de waarde van goud positief beïnvloed door inflatie. Dit houdt in dat de waarde ervan stijgt naarmate de koopkracht van de valuta daalt.

  • Hoge liquiditeit

Goud is een populaire investeringskeuze vanwege de hoge liquiditeit. Als gevolg hiervan zijn er veel aanspreekpunten waar u eenvoudig goud kunt kopen of verkopen. Dit maakt het voor u eenvoudig om uw belegging in gouden munten of staven om te zetten in contant geld.

  • Portefeuillediversificatie

Het diversifiëren van uw portefeuille is een andere reden waarom mensen en bedrijven in goud zouden moeten investeren. Het spreekt voor zich dat u uw beleggingen moet spreiden. Dit is een verstandige manier om uzelf te beschermen tegen de gevaren die gepaard gaan met veranderingen in de marktprijs. U diversifieert uw portefeuille door te beleggen in goud. Naast deze vorm van beleggen kunt u ook beleggen in aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen uit andere sectoren.

Goud als investering: wat brengt 2023?

Goud is niet alleen gevoelig voor grote prijsschommelingen of aanzienlijke volatiliteit, maar het is ook bekend dat de prijs vrijwel continu stijgt naarmate de toepassingen en de marktvraag toenemen. Bovendien, aangezien goud een zeldzaam bezit is met een onvoorspelbaar aanbod, is de prijstrend bij het goud op langere termijn stijgend. Er zullen altijd risico’s zijn, evenals periodes van prijszwakte op de goudmarkt. Goud vormt in dat geval geen uitzondering op de algemene regel, maar het is en blijft een van de veiligste beschikbare investeringen. Dat was in het verleden zo en dat zal ook in 2023 zo blijven. Met de aanhoudende vraag naar een veilige haven tegen de achtergrond van de inflatiedreiging, zullen de variabelen die van invloed zijn op de toekomstige evolutie van de goudprijs in 2023 alleen maar belangrijker worden. Maar uiteraard heeft koffiedik kijken weinig zin, het valt met de beste wil van de wereld niet te voorspellen waar de goudprijs op het einde van dit jaar zal staan.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0