The House Logo

De goudprijs vandaag in euro per gewicht

De prijzen op de website worden elke minuut aangepast aan de hand van de evolutie van de huidige goudprijs en dollarkoers. Alle gouden munten en goudstaven in de online webshop zijn real time gekoppeld aan deze prijzen.

Bent u op zoek naar het juiste instapmoment voor uw belegging in goud? Kies vandaag nog voor beleggingsgoud bij The House. Zowel gouden munten van 1 ounce, als goudstaven van 10 gram tot en met 1 kg koopt u bij The House aan de scherpste prijs!

Voor individueel beleggingsadvies voor goud, kunt u ons ten allen tijde vrijblijvend contacteren of langskomen in 1 van onze winkels.

In onderstaand overzicht vindt u de real-time prijzen in euro voor de aankoop en verkoop van goud, per gram, per ounce en per kilo.

spotprijs
Goud: 69 475,35 €/kg
Zilver: 914,35 €/kg
Goud: 2 160,98 €/tr. oz
Zilver: 28,44 €/tr. oz
Goud: 75 359,91 $/kg
Zilver: 991,79 $/kg
Goud: 2 344,01 $/tr. oz
Zilver: 30,85 $/tr. oz
Ratio: 75,98
Gouden baren Beursmunten Beleggingsmunten
1 Ounce Munten Tubes Monsterboxen

In bovenstaande tabel ziet u UW aankoopprijs of verkoopprijs. Alle premies reeds meegerekend!
U koopt goud aan bij The House aan 0% BTW. Alle actuele prijzen zijn in euro.

Hoe wordt de goudprijs bepaald?

Gewoonlijk leeft de handelaar van het verschil tussen aan- en verkoopprijs in een markt waar beide aanwezig zijn. Sinds een drietal decennia is dit niet meer het geval. Eerst was er een verkoopmarkt gevolgd door een grote vraag en dus een vraagmarkt. Verschillende regionale markten zijn mogelijk. Het gebeurt dat er een grote vraag is naar Britse munten bijvoorbeeld in India. Of naar gouden munten in Griekenland zoals de voorbije jaren.
Het is ook mogelijk dat een nieuwe markt ontstaat omwille van politieke en financiële beslissingen.

Na het afschaffen van de Bretton Woods akkoorden was de link tussen de dollar en goud verdwenen en werd goud terug op de publieke markt toegelaten. Met als gevolg een grote vraag in de USA naar Amerikaanse gouden munten, maar zonder aanbod. Het goud bevond zich in het buitenland met name in Europa (Frankrijk, België). Heel hoge premies ginds en hele grote voorraden hier. U begrijpt het al.

Goudprijs in het algemeen

Tot een paar jaar geleden werd de goudprijs bepaald door een select gezelschap van vijf handelaars die op hun beurt een rits banken of groothandelaars vertegenwoordigen en die elke dag in London samenkwamen om de goudprijs te bepalen. Om 10u30 ‘s ochtends (London AM fix) en om 15u in de namiddag ( London PM fix). Zij verzamelden de aankopen en verkopen van die dag en dit resulteerde in een prijs. Sommige handelaars gebruiken deze nog wel, maar dit is de laatste jaren in onmin geraakt niet in het minst omwille van vermeende manipulaties.

Enkele van die banken waren al betrokken in de Libor-rente manipulatie én veroordeeld. De valutakoersen manipulaties zijn trouwens ook van hun hand. Met de technologische evolutie en allerlei toepassingen is het mogelijk om online markten te creëren waarbij vraag en aanbod rechtstreeks vechten om de prijs. Voorbeelden zijn de COMEX in Chicago, The London Bullion Market Association en The Shanghai Gold Exchange. Dit wordt algemeen aanvaard als de “ goudprijs”. Uiteraard is dit niet de prijs die u betaalt voor uw gouden munten of goudstaven.

Goudprijs voor munten

Ten eerste is er de grondstofprijs die elke dag wijzigt (de kiloprijs voor goud en zilver die boven de tabel staat vermeld). Daarboven is er de premie waar verschillende dingen in vervat zitten. De premie is de prijs die betaald wordt om de munt in uw bezit te hebben. Dit deel van de premie kan positief of negatief zijn. In een dalende of niet-geïnteresseerde markt is die negatief. In een vraagmarkt staat de premie positief. Daarboven komt dan nog de winst van de handelaar.

Goudprijs voor staven

Ook hier is er eerst de grondstofprijs. Daar moet nog het aanmaakloon van de producent én zijn winst bijgeteld worden.

Goudprijs voor numismatische munten

Hier spelen het historisch belang en de kwaliteit een heel belangrijke rol. Twee identieke munten van bv. Keizer Karel met een verschillende kwaliteit resulteert in twee verschillende prijzen. U begrijpt dat de grondstofprijs hier een kleiner deel van de waarde van zo’n munt vertegenwoordigt en het historisch belang, de zeldzaamheid én kwaliteit het grootste deel van de prijs bepalen. Ook hier zit een deel van de winst van de handelaar verborgen.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0