Een persbericht van de “ World Gold Council “ leert ons dat er in september wat goud-gerelateerde ETF’s en gelijkaardige producten betreft, 75,2 ton “ gold holdings” bijgekomen is wat tot een nieuw record van 2.808 ton leidt. Het hoogste peil sinds jaren. Meer zelfs dan wanneer goud ongeveer $1.700 per ounce waard was, 18% hoger dan vandaag. Met dit verschil dat 2/3 toen in Noord-Amerika zat en dat het vandaag evenrediger verdeeld is tussen de US ( 52% ) en Europa ( 44% ). De rest in Azië en andere gebieden.

 

WGC vertelt er wel niet bij welke ETF gedekt zijn door fysisch goud. Het is mij in alle geval niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er een trend is om zich te beschermen tegen een recessie die iedereen ziet aankomen. Iedereen weet toch dat werkwijze van ECB niets uithaalt. Een patiënt 10 jaar hetzelfde medicijn toedienen en geen verbetering merken. Je zou toch van medicijn moeten veranderen, kunnen veranderen. Niet ?

 

De vraag in de 3 winkels stijgt. De bezorgdheid bij de klanten stijgt. Iedereen is dezelfde mening toegedaan. Beschermen. Beschermen. Beschermen.