The House Logo

Waarom de Euro uit elkaar zal vallen...

Door: TH / HD - 13-07-2016

Het lijkt een bizar gegeven. Veronderstellen dat de munt waarvoor we werken, sparen, aankopen, verkopen, enz... op een dag vervangen zou kunnen worden door een andere munt, in casu de Belgische Frank. De Euro die uit elkaar valt is voor de gemiddelde Vlaming een ondenkbaar scenario want er staat historisch veel geld op het spaarboekje.

En toch, durf vrij te denken, het loont de moeite.

1. We gaan even terug in de tijd. De voorloper van de Euro was de ECU (European Currency Unit). Dit was een muntkorf waarvan het de bedoeling was dat de onderlinge nationale munten weinig van elkaar afweken. Dit was buiten de realiteit gerekend en door omstandigheden moest het Britse Pond de muntkorf verlaten. Ook andere munten hadden het steeds moeilijk. Politici hadden gedacht dat het mogelijk was om wisselkoersen in toom te houden, doch hadden geen rekening gehouden met de krachten van de vrije markt. 

2. In 2002 wordt de Euro geboren en 12 landen, waaronder België, vervingen hun nationale valuta en krijgen Euro's in de plaats. De Euro was een vlucht vooruit, men dacht door alle munten samen te brengen in één munt, alle wisselkoers-problemen op te lossen. Een centraal geleide economie was geboren.

3. Met de geboorte van de Euro werd er één rentevoet van kracht, bepaald door de ECB. Voordien kon elk land de rente sturen in functie van de lokale economie, dit voordeel verdween. Het spreekt van zelf dat één rentevoet voor de Europese economie nooit een correcte weergave kan zijn voor iedere lidstaat. Sommige economieën hebben een wat lagere, andere een wat hogere rentevoet nodig. Geschiedkundigen zouden dit " Imperial overstretch " noemen. 

4. Duitsland had voordien een sterke munt (D-mark) en was bovendien exportkampioen van Europa. Andere landen van de EU konden toch competitief blijven door hun munten stelselmatig te devalueren en zo hun export draaiende te houden. Ook dit voordeel is met de komst van de Euro verdwenen. Duitsland geniet twee maal, en een relatief zwakke Euro en hun uitstekende reputatie van kwaliteitsproducten. De zuiderse EU landen kunnen enkel reageren door hun loonkost intern de devalueren ( cfr Griekenland, 1 dag arbeid is gelijk aan ongeveer 25 euro ). Dit helpt de export en het veranderende Griekenland in een slaveneconomie.

5. Asymmetrische schokken, zijn gebeurtenissen die ergens plaatsvinden in de muntunie die nadelig zijn voor het verder bestaan er van. Voorbeelden zijn, hoge schuldenlast, hoge werkloosheid, slecht bestuur, Brexit, failliet van grote banken enz... Deze gebeurtenissen besmetten als het ware de muntunie, terwijl deze gebeurtenissen voordien enkel het betrokken land schade toebrachten.

6. Kijk eens wat de Amerikanen deden, die hebben NAFTA, een vrijhandelsruimte zonder een muntunie. Je kan perfect een handelsruimte hebben zonder eenheidsmunt. Bovendien zit de grens met Mexico potdicht. Europa kan hiervan iets leren...

7. De Europeanen zijn te verschillend ( culturele- en taalbarrières ) van elkaar, dit maakt dat arbeid zich moeilijk verplaatst in de EU waar er vraag naar is.  

 

Ziehier de 7 redenen waarom de Euro het niet zal halen. De EU komt zichzelf tegen. Wat begon als een vredesproject zal eindigen in doffe ellende voor iedereen. Behalve de USD is er geen enkele muntunie ter wereld die een lang leven beschoren is.

 

Doe zoals Alan Greenspan ( voormalig voorzitter FED ) zegt : “ koop goud en zilver “.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0