The House Logo

Verlaging pensioen dreigt voor 7 miljoen Nederlanders.

Door: TH / HD - 29-03-2016

Bovenstaande titel staat in de Volkskrant van 16 maart 2016. Doe aan vrij onderzoek en oordeel voor uzelf.

http://www.volkskrant.nl/economie/verlaging-pensioen-dreigt-voor-7-miljoen-nederlanders~a4263863/

Ter informatie. In Nederland zijn ze met ongeveer 16 miljoen mensen. Zeven miljoen mensen zijn betrokken partij, dit belooft wat.

Nederland heeft gekozen voor een kapitalisatie-model. Met andere woorden, er wordt collectief gespaard voor een pensioen. In België heeft men geöpteerd voor een eerder “latijns model”, namelijk het repartitie-stelsel. Dit houdt in dat er geen reserves worden aangelegd. De beroepsbevolking betaalt de pensioenen. De kern van het probleem is de structureel lage rente. De pensioenbeloftes kunnen hierdoor niet meer gehaald worden. In praktijk is de dekkingsgraad te laag geworden en moeten de pensioenen omlaag. Het artikel vermeldt geen exacte cijfers van de daling van de pensioenen en er mag worden aangenomen dat de daling 3 à 5 procent zal bedragen. Dit oogt misschien niet veel maar het is voldoende om de mensen schrik aan te jagen en nog minder te consumeren. Want iedereen beseft dat er geen oplossing is. De ECB stelt zelf dat de lage rente nog jaren zal aanhouden.

Volgens de ECB is een lage rente noodzakelijk om consumenten aan te zetten tot consumptie via krediet. Een lage rente is eveneens gunstig voor de uitstaande overheidsschuld.

Wie denkt dat het repartitie-stelsel superieur is aan het kapitalisatie-model is er aan voor de moeite. Ons model maakt dat de band tussen arbeid en pensioen vaag wordt. Ook mensen die niet werken doen aan pensioenopbouw. Bovendien heeft de Belgische overheid helemaal geen pensioenreserves. Erger nog, de werkende bevolking is ongezien solidair met de gepensioneerde bevolking. Er is een transgenerationele overdracht van koopkracht die ongezond is. Om het scherper te stellen, mensen die nu werken, betalen én de staatsschuld af én de pensioenen. Wanneer ze straks zelf met pensioen gaan zal de ontnuchtering groot zijn. Mathematisch kan gesteld worden dat de Belgische pensioen binnen een termijn van 3 à 6 jaar een correctie gaan ondergaan. Dit komt door een onevenwicht tussen het aantal gepensioneerden en de werkende bevolking. En het is nog niet gedaan. België heeft nu reeds bijna de laagste pensioenen in de gehele EU.

Conclusie : wie spaart via een levensverzekering, groepsverzekering, kortom waar vastrentende effecten die dienst uit maken, is er aan voor de moeite. Wie rekent op een royaal overheidspensioen zal er helemaal bekaaid vanaf komen.

Spaar voor jezelf en spaar via goud en zilver. Reken niet over de overheid, reken niet op de bank, reken niet op pensioensparen, reken niet op de overheid. Vertrouw op je eigen kracht en reken op jezelf.

In gold we trust, not in paper.

 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0