In 2017 werden er opnieuw 2 banken gered in Italië. De bankencrisis is helemaal niet voorbij. In het artikel in De Standaard van 15/09/2018  wordt de ellende van de spaarders tot in detail uitgelegd. Ongeveer 210.000 Italianen verloren collectief 11 miljard euro aan spaargeld onder de vorm van aandelen. Jarenlang werden de banken fout bestuurd en werd krediet toegestaan waar dat niet mocht en werden spaarders  gelokt om te investeren in de lucratieve aandelen van de bank. Bovendien kneep de centrale bank van Italië ( banca d'italia ) een oogje dicht voor de malafide praktijken van de twee banken. Het waren dan ook coöperatieve banken, waarvan de aandelen niet beursgenoteerd waren. Bij niet beursgenoteerde banken kan de slechte gang van zaken net iets langer onder de radar blijven omdat er juist  geen beurskoers is.

Een toxisch huwelijk van een nalatige centrale bank, corrupte bankiers en een coöperatieve structuur volstaan ruimschoots om uw spaargeld om zeep te helpen. De zaak doet ons denken aan Arco, Dexia, Fortis en Optima Bank.
De Italiaanse overheid heeft de banken gered maar het verlies is geleden en veel spaarders zijn hun centen en bijgevolg hun toekomst kwijt. Het is een illusie te denken dat een bank voldoende solvabel kan zijn. Een bank wordt gerund op basis van fractioneel reservebankieren en is bijgevolg altijd kwetsbaar. Het heeft geen zin om spaargeld bij een bank aan te houden. Niet onder de vorm van aandelen, noch onder de vorm van deposito's. U krijgt er nauwelijks een vergoeding voor en het risico op faillissement bestaat wel degelijk.
Indien u een gevoelige persoon bent, leest u het artikel in De Standaard beter niet.
Ga voor rust en eenvoud, koop regelmatig goud en zilver.


http://www.standaard.be/cnt/dmf20180914_03743988