Turkije heeft aangekondigd haar goudvoorraad weg te halen uit de VS en terug te brengen naar Istanbul. Turkije heeft de 11de grootste goudvoorraad ( 591 ton ) ter wereld.

In een recent verleden hebben Duitsland, Nederland, Oostenrijk enz... een gedeelte van hun respectievelijke goudvoorraad teruggehaald uit de VS. Het repatriëren van het goud is gestart tijdens het Obama bewind en gaat onverminderd verder. Terwijl Europese landen hun goud terugnemen uit vrees voor monetaire spanningen heeft Turkije een andere agenda. Rusland, China, Turkije, Iran enz... ondergraven al geruime tijd de macht van de VS. Dit gebeurt zowel op militair als economisch vlak. De recente handelsoorlog tussen de VS en China is hier een voorbeeld van. Rusland krijgt steeds strengere economische sancties opgelegd van de VS. Rusland slaagt er in Syrië in haar invloedssfeer te houden. Het valt ook op dat Rusland sedert geruime tijd een niet te stillen goudhonger heeft. Ook oliecontracten worden steeds minder in USD afgehandeld. Het is duidelijk dat een aantal landen zich keren naar de as Rusland-China ten nadele van VS. De hegemonie van de USD zal in de komende jaren verder afbrokkelen wat zal leiden tot een stijging van de goudprijs. Deze evolutie toont ons ook dat fiatgeld niet eeuwig is….goud wel. De USD heeft na WO1 het Engelse Pond onttroont als wereldreservemunt. 

Terwijl Nederland op de 10 plaats staat in de goud wereldranglijst, komt België zelf niet meer voor in de top 20. In tegenstelling tot België heeft Nederland geen goud verkocht. België had ooit ongeveer 1300 ton goud en zou daarmee op de 8 ste plaats komen na China. Blijkbaar verkiest België belangen aan te houden in bedrijven zoals Bpost en Proximus, terwijl dit duidelijk geen kerntaak is van de overheid.

Goudreserves goed beheren is beslist wel een kerntaak van de overheid.

Maak niet dezelfde fout, koop goud en zilver  !!