The House Logo

Regering wil ingrijpen op huizenmarkt.

Door: TH / HD - 13-12-2017

Er zijn hoofdzakelijk twee redenen waarom de immo-prijzen stijgen. Ten eerste en de belangrijkste reden is de extreem lage rentevoet en ten tweede het open grenzen beleid van de EU. De lage rentevoet is van Keynesiaanse oorsprong. De overheid grijpt in in het economisch gebeuren. Het open-grenzenbeleid lijkt me eerder een oorsprong te hebben in de christelijke moraal maw is er nog plaats in de herberg. De lage rente maakt dat mensen meer kunnen ontlenen bij de bank en bijgevolg kunnen ze zich een hogere prijs veroorloven op de immo-markt, wat zich vertaald in immer stijgende prijzen. Internationale studies tonen aan de Belgische vastgoedmarkt oververhit is. De overheid is bang voor dalende vastgoedprijzen omdat dit kan wegen op de solvabiliteit van de banken. Bij een gedwongen verkoop krijgt de bank haar geld misschien niet volledig terug. Om hieraan tegemoet te komen kan men het buffer-vermogen van de banken verhogen, maar dat lijkt geen optie wegens nefast voor de winstgevendheid van de banken. Dus rest er volgens de regering slecht één maatregel, dit is de kredietverstrekking verstrakken door middel van hogere rente en strakkere eisen voor de ontleners.

 

Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school is bovenstaande  hallucinant. De overheid ( ECB ) moet helemaal niet de rente bepalen. De vrije markt moet de rente bepalen. Daar waar de overheid wel had moeten ingrijpen, door het sluiten van grenzen  ( = veiligheid ), blijkt zij nalatig. Want ook de nieuwkomers moeten een woonst hebben. Stijgende immo-prijzen vertalen zich ook in hogere huurprijzen. Zal de overheid dan de huurprijzen bevriezen ? En hoe zit het met de betonstop ? In ons overbevolkt land is de levensruimte opgebruikt. Dus de overheid heeft bepaald dat heel wat bouwgrond terug wordt gegeven aan de natuur. 

 

Zo ziet u maar, een lawine van overheidsinmenging. Allemaal goed bedoel maar het is slechts een vlucht vooruit. Adam Smith (1723-1790) heeft het mooi gesteld. Laat de onzichtbare hand het werk doen. Een marktgedreven rente is de enige correcte rente. Daaruit vloeit een normaal spaar en ontleningsgedrag uit voort. Wat zich vertaalt in  een normale evolutie van immo-prijzen. De overheid moet zich beperken tot haar kerntaken en dit is onder andere veiligheid en rechtspraak. Wat krijgen we nu voorgeschoteld ?  Te hoge immo-prijzen. Mensen gaan gebukt onder zeer hoge hypothecaire schulden, een overbevolkt land en een nooit geziene pollutie en files.

 

Opnieuw is de overheid het probleem in plaats van de oplossing.


Ik protesteer en stop mijn geld in goud en zilver. Slim gezien !

 

 http://www.standaard.be/cnt/dmf20171121_03198727

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0