The House Logo

Nationale bank legt acht banken hogere kapitaalvereisten op.

Door: TH / HD - 30-10-2015

Bovenstaande is de titel van een artikel uit de De Standaard van 26/10/2015. De Nationale Bank van België (NBB) verplicht maar liefst acht Belgische banken tot  hogere kapitaalvereisten. De betrokken banken moeten aan deze maatregel voldoen en het is bovendien erg dringend. De ingangsdatum is 01/01/2016. De NBB laat er duidelijk geen gras over groeien. Goed zo.

De betrokken banken zijn : BNP Fortis Paribas, KBC Groep, Argenta, AXA Belgium, ING België, Belfius Bank, Euroclear, The Bank of New York Mellon. Dit zijn stuk voor stuk systeembanken, deze banken zijn essentieel voor het economisch leven in België.

De NBB is ongerust over de toekomst van de banken omdat door de lage rente de winstgevendheid steeds meer onder druk zal komen. Kapitaalbuffers worden aangemaakt door minder winst  uit te keren aan de aandeelhouders of door een kapitaalsverhoging of een combinatie van beiden.

De NBB maakt zich ook ongerust over de levensverzekeringsondernemingen. Ook hier is de extreem lage rente de boosdoener die de winsten onder druk zet.

De NBB volgt met argusogen het feit dat banken soms risicovolle activa aankopen om een hoger rendement te behalen, dit zijn dan meestal obligaties met een lagere kredietwaardigheid.

Waarover de NBB in alle toonaarden zwijgt, is de hefboom van de Belgische Banken. Een bank leent het ontvangen geld steeds opnieuw uit en het verschil tussen ontvangen en betaalde rente is de (rente)winst uit de bankactiviteit. Hoe hoger de hefboom ( = verhouding vreemd vermogen t.o.v eigen vermogen ), hoe risicovoller de bank is en hoe meer gevaar uw spaargeld  loopt. Zo lang hierover geen duidelijkheid wordt verstrekt, klopt er iets niet. 

Dat sommige banken hun ( zo gezegde ) kredietwaardigheid, via reclame, in de kijker zetten om klanten te lokken, proeft bitter. De NBB vindt alvast dat de kredietwaardigheid niet voldoende is. De spaarder is niet voldoende beschermd.

Wie tussen de lijnen leest, leest dat de NBB pessimistisch is over onze economie. Anders zouden de huidige kapitaalbuffers volstaan. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0