The House Logo

Het land van de ondergaande zon.

Door: TH / HD - 03-02-2016

De titel van dit artikel is tegelijk ironisch en realistisch. We hebben het over Japan.

Eerst enkele feiten op een rij.

De overheidsschuld van Japan bedraagt ongeveer 230% van het BNP, dit is een wereldrecord. De enorme hausse in vastgoed en aandelen in de jaren 80 veranderde in een epische crash die het land tot heden nog niet te boven is gekomen. De rente staat al vele jaren erg laag. Japan valt van de ene recessie in de andere enz...

Japan toont ons aan dat een politiek van extreem lage rente en oplopende begrotingstekorten helemaal niet leidt tot een bloeiende economie, wel integendeel.

Onlangs heeft de centrale bank van Japan (BoJ) de rente verlaagd van 0,1% naar -0,1%. Deze compleet onverwachte renteverlaging kadert in de strijd tegen deflatie, dit in combinatie met het bijdrukken van geld. Sedert 2013 werd er voor 80% van het BNP geld bijgedrukt. Het kan nog erger, de BoJ koopt  actief overheidspapier, immobiliën en aandelen op.

Een overheid die aandelen koopt met bijgedrukt geld, jawel u leest het goed. Dit is de houding van een overheid die panikeert. Hiermee is de vrije markt kapot gemaakt. Men wil kost wat kost de schijn bij de bevolking ophouden dat alles goed loopt en in combinatie met een negatieve rente de mensen aanzetten tot consumptie. Natuurlijk lukt dit niet.

Japan heeft last van wat men noemt, de liquiditeitsval. Het door de overheid nieuw gecreëerde geld ( via bijdrukken ) of extra geld ( via belastingverlaging ) wordt door particulieren en ondernemingen (=M1) niet actief aangewend in de economie. Er is wantrouwen. Iedereen wacht af.

Met een extreem hoge staatsschuld kan een kleine renteverhoging een ramp zijn voor een land als Japan.

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat Japan ons voorgaat. De gelijkenissen met Japan zijn frappant. Ook bij ons is de rente extreem laag, de ECB drukt massaal geld bij en koopt overheidspapier op. De centrale bank van Zwitserland koopt aandelen. Bron : http://www.zerohedge.com/news/2015-11-05/swiss-national-bank-slammed-massive-valeant-loss-adds-another-900000-apple-shares-q3

Ook in Europa is er een liquiditeitsval, vele Europese landen torsen een hoge overheidsschuld. Ook bij ons wordt er alles aan gedaan om de indruk te wekken dat de economie de juist weg opgaat enz...

Dit beleid van geldcreatie en opkopen van activa kan niet eeuwig duren. Vroeg of laat stort het kaartenhuisje helemaal in. En dat zal pijn doen. De vrije markt zal haar rechten claimen en terecht. De vrije markt is duurzaam, te veel overheidsbemoeienis loopt altijd slecht af.

Wees een globale reset voor en koop goud en zilver.

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0