The House Logo

Het is zo ver, Zwitserse bank vraagt negatieve rente voor al haar klanten

Door: TH / HD - 26-11-2015

Eerst de feiten. Voor haar spaarproducten aangehouden door zowel fysieke als rechtspersonen past Banque Alternative Suisse, vanaf 1/1/2016, een nul of negatieve rente toe, meer details op onderstaande link.
Voor de vrij-onderzoekers : https://www.abs.ch/fr/a-propos-de-la-bas/la-bas-aujourdhui/actualites/vue-simple/news/2015/10/26/neue-konditionen-bei-fast-allen-konten/

In een niet aflatende valuta-oorlog (race naar de goedkoopste munt) is bovenstaande stap spijtig en volledig logisch. Het komt er op neer om de CHF minder aantrekkelijk te maken tegenover de EURO in het bijzonder. In de komende maanden zal de ECB waarschijnlijk nog maatregelen nemen om de EURO goedkoper te maken en banken zullen hierin verplicht zijn te volgen. Versta dit als : de rente op spaarproducten moet nog lager en eventueel negatief.

Met een negatieve rente op spaarproducten, voor particulieren, is alvast een taboe doorbroken. De betrokken bank zal niet over 1 nacht ijs  zijn gegaan en verwacht alvast geen massale afhaling van deposito's. Concreet : de rente is voor de bank en het kredietrisico is voor de klant. Zo kan ik ook bankieren.

Het is te verwachten dat ook in België de rente verder zal dalen. Een negatieve rente op spaarproducten is niet langer meer uit te sluiten. Bij een negatieve rente geloof ik niet dat de Belgen massaal geld van hun spaarboekje zullen afhalen. Daar zijn meerdere redenen voor. De gemiddelde Belg is erg gehecht aan het spaarboekje. Geld thuis bewaren is onveilig en de banken bieden weinig kluizen aan. De financiële scholing van de Belg is eerder laag, wat hem/haar immobiel maakt in financiële beslissingen. Mocht er eventueel toch wat geld afgehaald worden, zal de overheid ongetwijfeld kapitaalcontroles doen zoals in Griekenland en Cyprus.

Negatieve rente of niet. Wie spaart is de klos. Ook de recente staatsbon met een bruto rente van 0,75% geeft een heel laag rendement. De neo- Keynesianen (ECB) willen het zo, goedkope munt, overheidstekorten, ultra lage rente en geldcreatie. Zij zien hierin de ideale formule voor economische groei, zij geloven in de overheid als redder. Zij dwalen compleet.

Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school is het beter dat de overheid zich weinig bemoeit met het economisch leven. Laten we samen vaststellen dat de overheid de rente manipuleert, de wisselkoers manipuleert, de geldmassa manipuleert en leeft op krediet. Is dit allemaal neoliberaal ? Neen, echt niet, het is een enorme,  staatsinterventie in de economie, net zoals (extreem) links het wenst. Als je  mij het  vraagt, houdt de overheid zich beter bezig met een aantal kerntaken, zoals bijvoorbeeld onderwijs en veiligheid. Je kan als overheid niet van alle markten thuis zijn.

De lage rente verhindert een degelijke vermogensopbouw. Met een bijna nul rente of in de toekomst een negatieve rente wordt vermogensopbouw wel héél erg moeilijk. De toekomstige armen zullen ongetwijfeld gepensioneerde mensen zijn. De overheid als maker van armoede.

Waarom een kluis vol papierbiljetten ? Een kluis vol goud en zilver is gewoon beter.


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0