The House Logo

Het grote pensioenbedrog...

Door: TH / HD - 07-10-2016

Jef Vuchelen ( Prof. Em. Economie VUB ) en Mark Scholliers ( Macro Econoom VUB )  hebben een nieuw boek geschreven met als titel “Het Grote Pensioenbedrog”. De titel van het boek geeft aan de verbeelding geen kans. Het huidig pensioenstelsel is helemaal niet duurzaam en genereert pensioenen die tot de laagste in Europa behoren. Het boek wordt voorgesteld in het federaal parlement. Hopelijk begrijpen politici de insteek van de twee wetenschappers. Snoeihard is het boek. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is helemaal niet voldoende om de pensioenen betaalbaar te houden. De kern van het probleem is het systeem zelf, namelijk het repartitiestelsel. Dit wil zeggen, de beroepsbevolking betaalt via afdrachten het  pensioen van de mensen in pensioen. Er komen steeds meer gepensioneerden te staan tegenover de beroepsbevolking. In de feiten is het systeem heden al onbetaalbaar want een gedeelte van de BTW-inkomsten wordt aangewend voor de pensioenen. De auteurs van het boek klagen dat politici gewoon nalatig zijn geweest rond de voorspellingen van het vergrijzingsprobleem. De inkomsten werden systematisch overschat en de uitgaven werden systematisch onderschat. Verder valt te lezen dat een wettelijk pensioen van 1.000 eur per maand haalbaar is. Pardon ? Meer is onhaalbaar. Griekse toestanden komen weeral wat dichter…

Andere landen, zoals Nederland en Duitsland zijn slim geweest en hebben in het verleden geopteerd voor een kapitalisatiemodel i.p.v. het repartitiestelsel, zij plukken daar nu de vruchten van.

In domeinen waar de overheid een monopoly heeft zoals overheidsschuld, pensioenen, openbaar vervoer, controle op de banken, enz… kan men duidelijk spreken van een wanbeleid. Laat ons samen vaststellen dat de overheid te groot is geworden en niet meer in staat is voldoende kwaliteit te leveren. Beter zou zijn dat de burger zelf spaart voor zijn of haar pensioen. De overheid is geen betrouwbare partner. Een woord is geen woord meer, denk maar aan de subsidies rond zonnepanelen.

Het is een prima zaak voor ons allen dat er kritisch wordt nagedacht rond de vergrijzing. En waar blijven de studies rond de verbruining van de maatschappij? In het politiek correct klimaat waarin we leven mag er blijkbaar geen kosten-baten analyse gemaakt worden m.b.t. de emigranten in België en de stroom er van naar ons land. Dit is een heel spijtige zaak. Vrij onderzoek is en blijft essentieel om problemen aan te pakken.

 

Vertrouw op uzelf ( en niet de overheid ) en koop goud en zilver om uw oude dag door te komen.

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0