The House Logo
Euro

Er is X en Y Euro.

Door: HD - 17-06-2015

Beste lezer, ik geef toe, het is een rare titel, wat zou hier achter schuil kunnen gaan ? Om een lang verhaal kort te maken, er bestaat één Euro maar de biljetten zijn uitgegeven door verschillende centrale  banken. Onder auspiciën van de ECB drukken nationale centrale banken bankbiljetten. Maar, ieder biljet is voorzien van een “nationale code”. Zo is er een verband tussen het bankbiljet en de betrokken centrale bank.

De code voor geld gedrukt door de Bundesbank (centrale bank van Duitsland) is gelijk aan X, geld gedrukt door Griekenland, hiervan begint de code met Y. Nu begrijpt u beter bovenstaande titel. Neem vlug eens een willekeurig biljet en u zal zien dat er op ieder biljet een getal staat, voorafgegaan door 1 letter.
 
Op onderstaande link vindt u een overzichtstabel met meer informatie, op het document dient u helemaal naar beneden te scrollen. België heeft als landcode Z. https://en.wikipedia.org/wiki/Euro_banknotes#Printing_works
 
Ons is steeds uitgelegd dat de Euro fungibel (=inwisselbaar) is, deze wil dit zeggen dat één biljet van 50 euro volledig gelijk is (zelfde rechten en plichten) aan een ander biljet van 50 euro. Om het duidelijker te maken, 1 aandeel Colruyt is gelijk aan 1 aandeel Colruyt, alle aandelen zijn gelijk aan elkaar, geven recht op 1 stem en een gelijke deelname in de winst.
 
Blijkbaar heeft de ECB het nodig geacht toch een onderscheid te maken naar nationaliteit, de reden hiervan is mij onbekend, ik vermoed dat dit eerder technisch is. Maar en nu volgt toch een héél grote maar. Mocht Griekenland de Euro verlaten, hoe zit het dan met de biljetten uitgegeven door Griekenland ? Terwijl ik dit artikel schrijf, weet ik niet indien  Griekenland bij de Euro blijft of niet. Maar het stoort mij dat er toch wordt geprutst aan de fungibilteit van de Euro. Om eerlijk te zijn, als het niemand het stoort, verkies ik Euro's gedrukt door de Bundesbank boven Euro's gedrukt in Griekenland, Spanje enz...
 
Ik heb de indruk dat er Euro's en Euro's zijn.
 
Voor de mensen die cash geld aanhouden, kijk, neem het zekere voor het onzekere en ga zien wat de oorsprong van uw biljetten zijn. Wenst u Griekse bankbiljetten ?
 
Zowel goud en zilver zijn fungibel, één ounce Krugerrand is gelijk aan één ounce Kruggerrand, dat de Krugerrand geslagen wordt in Zuid-Afrika is irrelevant, goud is goud.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0