The House Logo

En hoe was het ook al weer met Spanje ?

Door: TH - HD - 20-04-2016

De media besteden weinig aandacht aan Spanje. Onterecht. Het land staat zowel historisch als economisch op een kruispunt. Historisch, omdat de provincie Catalonië zich wil afscheiden van Spanje. En een regio/land die zich wil afscheiden wordt door de EU onmiddellijk onthaald op banbliksems. Zo verging het de Schotten, de Catalanen, de Corsikanen, de Vlamingen, enz... De EU bekommert zich niet zo zeer om de wil van een volk maar vooral om de stabiliteit van de overheidsschuld. Een onafhankelijk Catalonië is een bedreiging voor de Spaanse overheidsschuld en bijgevolg is dit een bedreiging voor de Euro als munt.

Hoe zit het economisch met Spanje ? Een werkloosheid van meer dan 20%  van de beroepsbevolking, een overheidstekort ( 2015 ) van ongeveer 4,8% van het BBP,  de totale overheidsschuld bedraagt meer dan 100% van het BBP. https://www.europa-nu.nl/id/virk9y3gmztj/begrotingstekort_spanje 

Het is waar dat de Spaanse economie opnieuw groeit en dit o.a. door de instroom van extra toeristen die anders gingen zonnen in het Midden-Oosten. Deze groei is lang niet voldoende om van betekenis te zijn.

Maar economische groei of niet, de EU maakt zich zorgen over Spanje als 4de grootste economie van Europa. En terecht, de voormalige regering van Mariano Rajoy heeft nagelaten economische hervormingen door te voeren. En alsof dit niet genoeg is, de Spaanse regeringsvorming zit in het slop, nieuwe verkiezingen zijn niet uitgesloten. Spanje slaagt er niet in om het begrotingstekort onder de 3% te brengen. 

De EU overweegt een commissaris naar Spanje te sturen om het land in het gareel te houden. De Spanjaarden staat dan hetzelfde lot te wachten als de Grieken, het worden schuldslaven.

Zo ziet u maar hoe de wil van de Catalanen om zich af te splitsen, gefnuikt wordt door de EU om kost wat kost de Euro te redden. De EU is een korset geworden. Van een korset is het geweten dat deze vroeg of laat wordt afgedaan. Lang leve de vrijheid. De Euro als eenheidsmunt is een rigide entiteit geworden, o.a één rentevoet voor iedereen. We weten allemaal dat het een natuurwet is, wat zich niet aanpast gaat ten onder, sterft af.

Kortom, het is duidelijk dat Spanje een extra dimensie toevoegt aan de Euro-crisis, dit naast Griekenland en Italië. 

 

Ik vertrouw de Euro niet en u ?

 

Goud of een spaarboekje ?

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0