The House Logo

En hoe is het met Cyprus gesteld ...?

Door: TH / HD - 18-01-2016

In 2013 was Cyprus “hot news”. De Cypriotische banken werden gered door de inbeslagname van een gedeelte van het spaargeld van de burgers. Geld afhalen kon niet, want de spaartegoeden werden geblokkeerd. De waarborgregel voor spaargeld werd even “vergeten” en Brussel zag dat het goed was. Banken gered, burgers armer gemaakt. Kwestie van de zaken even duidelijk te stellen.

Ondertussen gaat het met Cyprus van kwaad naar erger. Er heerst een hoge werkloosheid, er nauwelijks sprake van econnomische groei, de armoede neemt er toe, enz...

U wil echt geen Cyprioot zijn.

En hoe is het met de overheid gesteld ? Wel, volgens Eurostat bedroeg het begrotingstekort, in 2014, maar liefst 8,9% van het BNP. Terwijl de overheidsschuld naar 107,5 % van het BNP is gestegen.

Vooral het gedrag van de overheid is gewoon onbegrijpelijk. De politiek van Keynes (deficit spending) word doorgezet. Ondertussen hebben we met Griekenland gezien wat er gebeurt wanneer de overheid instort. Doffe ellende voor iedereen.

De EU zit blijkbaar vast in een beleid die er in bestaat actief geld bij te drukken, overheidsobligaties op te kopen, de rente te drukken en de lidstaten toe te staan van hoog tekort op de begroting te hebben.

Terloops, zelfs bij historisch lage olieprijzen is er geen economische groei, wat zou er dan gebeuren indien de olieprijzen plots de hoogte in zouden gaan ?

Ik vertrouw dit beleid voor geen cent. Dit is niet goed, dit komt niet goed.

Hou de inbeslagname van spaargeld in gedachte en vergeet vooral niet dat Brussel hiermee akkoord was.

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0