The House Logo

Een Griekse tragedie…de zoveelste !

Door: TH / JVC - 27-07-2017

Gisteren stond in de Financial Times en dus vandaag in andere “ kwaliteitskranten “ een opiniestuk over Griekenland dat weer toegang krijgt tot  de “ sovereign bond market “. Iedereen juicht en viert. Griekenland hoort er weer bij…bij de schuldenmakers. 3 miljard opgehaald. Wat niet gezegd werd is dat de helft van de lening op 5 jaar “ verkocht “ werd aan bestaande schuldeisers die een cadeautje kregen van 40 miljoen euro kregen als ze hun oud schuldpapier omwisselden tegen de nieuwe rotzooi.

Maar goed, het hele boeltje wordt verkocht als positief nieuws en dat is wat nodig is om de geesten te vertroebelen. Hoe kan je nu negatief zijn hierover ? Griekenland kruipt uit een diep dal en dat is goed.  Helaas is dat niet zo. Investeerders denken hier anders over.

Extreem-links neemt in 2015 de macht over met de belofte uit Europa te gaan. Direct na de verkiezing is het duidelijk dat de Griekse politiek niets te zeggen heeft en de kapitaalverschaffers ( = schuldeisers ) alles te zeggen hebben. Plooien dus, die linkse rakkers. IMF, ECB en de Europese Raad dwingen Griekenland tot forse hervormingen waarbij de bevolking niet gespaard wordt.  Griekenland tuimelt in een neerwaartse spiraal en een hele generatie wordt opgeofferd aan de schuldeisers. Een buy-out plan word in touwen gezet en het Troika neemt de feitelijke macht over. Tot zover de recente gebeurtenissen.

Nu beweren dat Griekenland zich weer onder de rest kan bewegen alsof er niets gebeurd is, is een grove leugen. Vorige maand nog heeft het 8,5 miljard euro ontvangen om oudere schulden af te lossen . Evenwel tegen een hoge prijs. Pensioenhervorming door de strot geduwd. Terug naar vandaag. De bankiers beweren dat er vraag was naar 6,5 miljard euro staatspapier maar dat ze het beoogde bedrag  lager stellen om een hogere rente te kunnen beiden. Hallo kroket.  Je kan meer geld aan minder lenen maar je gaat minder lenen om een hogere rente te kunnen bieden. Om later terug te kunnen komen om meer te lenen. Mooi.  Puik plan.

Wat wordt er niet bij verteld ? Schuldeisers verwachten in de nabije toekomst moeilijke onderhandelingen . De laatste hulplijnen opzetten wordt moeilijk omdat de Griekse economie nu al op het tandvlees zit. Een kei valt moeilijk te stropen, laat staan 10 keer. Dus moet Griekenland het over een andere boeg gooien en positief nieuws verkopen ( met een twist ). Allemaal voorgekauwde kost en met opzet in de etalage gezet. Echt “ fake news “.

Tevens niet vergeten dat de opiniepeilingen Mr Tsipras een forse achterstand voorspellen op de oppositie. En dus mag er al ’s gelogen worden, niet ?

 

De waarheid is een verhandelbaar goed geworden.

 

Weer een hapje uit de geloofwaardigheid van de euro en haar “ begeleiders “.

 

Wees slimmer en bescherm jezelf.

Koop Edelmetaal. 

Al duizenden jaren een vaste waarde in troebele tijden.

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0