The House Logo

Draghi volhard in zijn beleid.

Door: TH / HD - 13-03-2016

Eerst de feiten of misschien beter… eerst de waanzin.

Nu het stof wat gedaald is, zien we misschien meer klaar. Alhoewel.

De ECB heeft vorige donderdag beslist om de basisrente te verlagen van 0,05 naar 0,00 procent. Het aankoopprogramma van overheidsobligaties wordt omvangrijker, maandelijks wordt er 80 miljard euro aangekocht, voordien was dit 60 miljard euro. Vanaf heden kunnen ook bedrijfsobligaties opgekocht worden. Banken die geld parkeren bij de ECB moeten meer betalen ( 0,40 % ipv 0,30 % ).

Bij de aanvang van het steunprogramma, ongeveer 1 jaar geleden, heb ik mijn kritiek hier op deze blog, niet onder stoelen of banken gestoken. Geldcreatie werkt niet. De rente naar 0% of lager brengen zal de consument niet aanzetten tot consumptie. Het opkopen van overheidsobligaties is nutteloos. En toch krijgen we steeds meer van hetzelfde.

Zelfs in de reguliere pers wordt er getwijfeld aan het beleid van de ECB. Dit is nieuw, beter laat dan nooit.

Wat erger is, de wereld kijkt wat Draghi zal doen en in functie daarvan gaan de financiële markten hoger of lager, dit is zo fout. Centrale banken gaan hun rol volledig te buiten.

Het nulrente-beleid en het bijdrukken van geld werkt niet. Vroeg of laat zal de vrije markt in ere worden hersteld en zal er opnieuw een marktrente heersen. Een van de vele gevolgen zal zijn dat de uitstaande schuld, zowel privé als bij de overheid onbeheersbaar zal worden.

Ik wil ook wijzen op de paradox van het beleid van de ECB. Enerzijds wordt schuld aangemoedigd door een lagere rente, om de consumptie aan te wakkeren. Maar anderzijds worden de overheden aangemaand om hun schuldenberg af te bouwen.


Wat is het resultaat ? Iedereen, zowel privé als overheid hebben meer schuld en de consumptie trekt niet aan. Net zoals in Japan.

Ondertussen blijkt het begrotingstekort in België helemaal niet onder controle. En swingen de toekomstige uitgaven voor pensioenen de pan uit.

Voor wie denkt dat het spaargeld op het spaarboekje niet in gevaar is, geef ik nogmaals mee : schuld = bezit. Uw geld op uw spaarboekje wordt uitgeleend aan derden, ook aan de overheid.

10 jaar geleden was de levensstandaard van Griekenland zoals de andere westerse landen. Vandaag lijkt het meer op een derdewereldland. Onder curatele van Europa en haar machtige instellingen ( ECB, IMF, EEG enz …) En wat wordt er van ons, in 3 à 5 jaar... ??

Mensen, koop goud en zilver !  Doe zoals de centrale bank.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0