The House Logo

De recente manipulatie van de goud- en zilverprijs.

Door: TH / HD - 17-12-2016

Zoals aandelen en rentedragende activa ontsnappen goud en zilver niet aan koersmanipulaties.  De laatste weken werd de mooie opgebouwde winst weggeveegd door verkopen van vele miljarden USD aan goudcontracten op de Comex.

Let wel, het betreft goud en zilver op papier geen tastbare activa.

Deutsche Bank USA, heeft recent een dading gesloten met de Amerikaanse justitie m.b.t. de manipulatie van de prijs van edelmetalen. Wie gelooft dat de prijsvorming van activa volledig marktgedreven is, heeft het fout. De Dow-Jones die in minder dan 10 jaar van ongeveer 6.000 naar bijna 20.000 punten stijgt is geen normale prijsontwikkeling, te meer de economische groei in de VS zeer laag is. De prijsmanipulatie mag o.a blijken uit het feit dat de centrale bank van Zwitserland geld bijdrukt en hiermee wereldwijd aandelen aankoopt. De overheid maakt de vrije markt gewoon kapot, zoals zo dikwijls het geval.

Ook de lage rente die u en ik ontvangen op ons spaarboekje is een schoolvoorbeeld van rentemanipulatie door de overheid. Het is evenmin normaal dat de goudprijs in enkele jaren van ongeveer 1.800 USD/ounce naar 1.230 USD/ounce daalt.

 

Als het we de manipulatie van op afstand bekijken is deze logisch van uit Keynesiaans standpunt. Keynes geloofde dat via actieve tussenkomst van de overheid en centrale banken de economie kan gestuurd en gestimuleerd worden. In praktijk wil dit zeggen, een enorme schuldopbouw, stijgende prijzen van huizen, aandelen en obligaties, creatie van artificiële werkgelegenheid enz... Een stijgende goudprijs past evenwel niet in de dit plaatje omdat de overheid wil verhinderen dat mensen doorhebben dat goud en zilver het echte geld zijn. De dag dat iedereen begrijpt hoe we worden gemanipuleerd stopt de muziek.

 

Daarom, zie deze tijdelijke koersdaling als een koopmoment. Doe zoals andere centrale banken, gewoon goud en zilver blijven bij kopen.

 

Tip : koop  goud en of zilver als eindejaarsgeschenk, voor uzelf of de mensen die het waard zijn.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0