Zondag 4 maart 2018 hield Italië nationale verkiezingen. De uitslag is duidelijk, de vijfsterrenbeweging en rechts en extreemrechts hebben de verkiezingen gewonnen. Links werd zoals verwacht afgestraft. We moeten niet rond de pot draaien, de verkiezingen stonden in het teken van de open grenzen politiek van de EU. De Italiaanse bevolking is de "vreemd volk eerst" politiek, de criminaliteit, de maffia, politieke correctheid, werkeloosheid enz... meer dan beu.

De regeringsformatie belooft niet eenvoudig te worden. Italië is en blijft politiek een verdeeld land. Berlusconi beloofde ongeveer 600.000 migranten terug te sturen. Dit staat haaks op Brussel & Merkel die hierover compleet anders denken. Brussel blijft in de greep van de christelijke moraal. Met andere woorden, er is nog steeds plaats in de herberg. De Italiaan denkt er anders over. 

De financiële markten hebben er alvast geen goed oog in. De rente op het Italiaans overheidspapier schoot onmiddellijk met 0,42 procentpunt de hoogte in tot 2,11%. Zoals u weet is de Italiaanse overheidsschuld extreem hoog, namelijk 132% van het BNP.  Ook daar staat de vergrijzing voor de deur en de economische groei blijft laag. De derde grootste economie van de EU blijft het lastig hebben. De banken sleuren extreem veel slechte kredieten met zich mee. 

Italië heeft alles in huis op de eenheidsmunt te doen kelderen. Het volstaat dat de regeringsonderhandelingen te lang aanslepen of een weinig daadkrachtige regering opleveren en het land gaat kopje onder. De ECB blijft ongetwijfeld de situatie op de voet volgen. Voor de ECB mag EUR wat in waarde dalen en komt de situatie in Italië in die zin niet ongelegen. De eenheidsmunt heeft er voor gezorgd dat ieder nationaal probleem  een probleem wordt van alle EU landen. Via de eenheidsmunt werden alle beschermende tussenschotten ( = voormalige nationale munten ) weggenomen.

De goudprijs doet alsof er niets aan de hand is. Tot dat er wel plots iets aan de hand zal zijn. Aan deze prijs +/- 34.000 euro per kg en gezien de verergerende situatie in de EU en Italië in het bijzonder mag u gerust goud en zilver bijkopen. Een mooi aankoopmoment !!