The House Logo

De begroting barst.

Door: TH / HD - 20-03-2016

België is in veel opzichten een bijzonder land.

Barsten in kerncentrales, barsten in tunnels en nu ook een barst in de begroting.

Misschien barst straks onze portefeuille.

België is eveneens het land waar zwarte piet weg moet en straks sneuvelt ook de mascotte (Indiaan) van AA Gent. Wie weet is de toekomst van het kerstman onzeker. Je weet maar nooit.

Diverse media maken melding dat de federale begroting 2016 ontspoort ten belope van 2 à 3 miljard euro. Over de hoogte van het te besparen bedrag zijn de meningen verdeeld.

Ik heb mij verslikt toen Marianne Thyssen ( eurocommissaris, CD&V ) onlangs uitlegde dat de EU mild zal zijn voor België. De eenmalige kosten rond veiligheid en immigratie mogen uit de begroting blijven. Volgens De Tijd betreft dit respectievelijk  uitgaven van 650 miljoen euro en 400 miljoen euro.

Jawel u leest goed, eenmalige uitgaven mogen buiten de begroting blijven. Trouwens, wie zegt dat veiligheid en immigratie eenmalige kosten zijn ? Mij lijken dit structurele kosten. Mocht een CEO zaken buiten de balans houden dan wordt hij gewoon aan de deur gezet. Maar volgens de zelfde EU-regels moeten de PPS constructies die Vlaanderen uitvoert  dan weer wel in de begroting.

Kortom, u voelt het zelf, dit is misbruik van cijfers.

De bevolking wordt voorgelogen. Wat ook de aard van de uitgaven zijn, in een begroting moeten alle inkomsten en uitgaven staan. Meer is dat niet. Ik vermoed dat de overheid ons in het ongewisse wil laten wat de volksverhuizing echt kost aan de belastingbetaler.

Het is niet de eerste keer dat de overheid cijfers manipuleert.

Sedert 2014 worden de cijfers van drugs en prostitutie mee verwerkt in de berekening van het BBP.

http://www.nbbmuseum.be/wp-content/uploads/2014/10/n/documentatie/Press.pdf

Op deze manier ziet de verhouding BBP – overheidsschuld er beter uit.

En zo brokkelt het vertrouwen van de burger in de overheid een beetje verder af.

De overheid als probleem i.p.v de overheid als correcte partner.

En plots gaan we ons in Griekse toestanden bevinden waar de realiteit de leugen zal ingehaald hebben. De bevolking heeft recht op correcte cijfers, ook al zijn die heel erg slecht. Met kunst en vliegwerk is  niemand gebaat.

Koop goud en zilver voor het te laat is.


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0