The House Logo

De beerput van Optima Bank.

Door: TH / HD - 21-06-2016

Sedert de NBB de banklicentie van Optima Bank heeft ingetrokken is de beerput open en het stinkt er hard.

De handelsrechter heeft Optima Bank failliet verklaard. De curatoren en het waarborgfonds moeten nu hun werk doen. Blijkbaar zullen de meeste spaarders hun inleg terug krijgen, maar voor enkele tientallen spaarders is er niet voldoende activa aanwezig om hen volledig te vergoeden. Dit is een financiële ramp voor deze mensen. Zo zie je maar, op deze site hebben we al meermaals geschreven dat banken niet zo betrouwbaar zijn dan ze laten uitschijnen. Iedere bank zal ten koste van alles beweren dat ze solvabel is. Ook al is dat niet zo. We denken hierbij aan de val van Fortis.

Wat ook "aandoenlijk" is, is de verwevenheid tussen Optima Bank en de politiek. Weeral duiken ( ex- ) politici op in dit wansmakelijk verhaal, net zoals bij Dexia en Arco. Het "ons kent ons" netwerk komt naar boven met uitlopers waarvan weinig mensen het bestaan af wisten ( wat ook de bedoeling is natuurlijk ).

Opvallend is ook de houding van de NBB. Het intrekken van de banklicentie is de finale doodsteek. Ware het niet beter geweest Optima Bank te laten overkopen door andere partijen om de financiële schade te beperken. Een draaiend bedrijf verkopen is meer waard dan een sterfhuisconstructie verkopen. In de marge hiervan is het leerrijk te zien dat een kleine bank  failliet mag gaan en dat een grote bank ( een systeem bank ) niet  failliet mag gaan. Uit economisch standpunt is dit best logisch, maar als particulier houdt u daar best rekening mee. 

Laten we ons geen illusies maken, het waarborgfonds in niet bij machte om alle gedupeerden van een systeembank te vergoeden. Ik denk dat de NBB gewoon heeft gewacht tot Optima "klein & goedkoop" genoeg was om dan de trekker te overhalen en het waarborgfonds zijn rol te laten spelen. Het verstrekt tevens het idee dat het waarborgfonds heel wat aankan. Gelove wie gelove wil…

Zal de gemiddelde belegger hieruit conclusies trekken ? Beslist niet. Mensen blijven geloven dat hun bank best ok. Dit is zo, tot de bank plots niet meer ok is. Ik help u een beetje, klik eens op volgende link. http://www.spaargids.be/sparen/veelgestelde-vragen-verzekeren/wat-is-een-kredietwaardigheidsrating52.html Deze link geeft de rating weer van banken actief in België.

Ik pik er Deutsche Bank uit ( niet toevallig ), de kredietwaardigheid is laag ( A- ). Nog een trapje lager en dan krijgt de bank het wel erg benauwd. In 2007 noteerde Deutsche Bank nog aan 100 eur per aandeel, nu aan ongeveer 14 eur. Bovendien is het bekend dat Deutsche Bank een extreem grote derivatenportefeuille in bezit heeft. Een gewaarschuwd M/V/X ( X moet er nu blijkbaar bi j) is er twee waard. Vroeg of laat gaan we een Deutsche Optima zien.

Kortom, uw spaargeld is renteloos blootgesteld aan een risico. 

Met goud en zilver is het eenvoudiger. Geen politici, geen belangenvermenging, geen systeemrisico, geen ratings, geen fraude, geen beerput, geen overheid, enz...

 

Waar wacht u nog op ?

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0