The House Logo
devaluatie Renminbi

China devalueert munt.

Door: HD - 16-08-2015

Eerst de feiten. China heeft in twee dagen tijd haar munt, de Renminbi (munt van het volk), met ongeveer 4% in waarde laten dalen (devaluatie). Een devaluatie heeft tot doel de export van een land te verbeteren. Inderdaad, door de devaluatie wordt de export goedkoper voor de importeur.

...

Met deze zet heeft China werkelijk de atoombom-knop ingedrukt. En China beseft dat niemand hen zal tegenhouden. De VS hebben geprotesteerd en daar bleef het bij. China heeft een valuta oorlog ontketend, andere landen in Azië hebben hun munt meteen in waarde laten dalen en andere landen gaan dit voorbeeld volgen. Nu gaat er een soort van opbod komen om de goedkoopste munt te hebben. Dit soort oorlogen heeft enkel maar verliezers. Want de vrije markt wordt even buiten werking gesteld. En het exportvoordeel is van korte duur. Terwijl import (o.a. grondstoffen) duurder worden. Economie heeft nood aan een stabiele omgeving, valuta-oorlogen horen daar niet bij.

De devaluatie geeft aan dat China panikeert over haar economie. De Chinese economie koelt snel af. En waarschijnlijk is de afkoeling groter dan wij in het westen vermoeden. Besef dat China meer dan 1 miljard mensen tevreden moet houden en dat economische groei hier voor essentieel is. Bovendien heeft China te kampen met falende kredieten en een moeilijke immobiliën markt. En een ramp komt nooit alleen. China heeft recent een beurscrash doorstaan.

Om de gemoederen wat te bedaren heeft de Centrale bank van China recentelijk medegedeeld dat zij ongeveer 53,31 miljoen ounce goud heeft bijgekocht. Mooi zo.

De Amerikanen zijn om meerdere redenen boos. Niemand kan China stoppen. Dit maakt de wereldmacht boos, te meer de VS al in het zand moest bijten met de nucleaire deal met Iran. De FED is van plan haar rente in het najaar op te trekken. Ook dit plan komt nu in het gedrang want een te sterkte USD is niet goed voor de export. Wat een wereldmacht niet lijden kan.

De beurzen hebben wereldwijd een stevige knauw gehad, want wanneer het regent in China, druppelt het in de rest van de wereld. Ook de binnenlandse consumptie is niet krachtig genoeg om de Chinese economie extra zuurstof te geven. Het ziet er niet goed uit.

En goud en zilver zagen dat het goed was. De prijs ging zowel in USD als EURO omhoog.
Om een lang verhaal kort te maken, de machtsverhoudingen in de wereld veranderen en de wereldeconomie is aan het afkoelen. Maar de schulden die blijven aangroeien en de schulden moeten worden gedragen door een sterke economie...

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0