The House Logo

Aantal wanbetalers blijft toenemen

Door: TH / HD - 10-12-2015

Een opdracht van de NBB is het bijhouden van toegekende kredieten, aan particulieren, in België, dit gebeurt via de kredietcentrale. De kredietcentrale levert steeds interessante gegevens op en deze keer is het niet anders.

Doe aan vrij-onderzoek en overtuig u zelf, de link is :

https://www.nbb.be/doc/cr/ccp/publications/kerncijfers_ckp_nl.pdf

Bij het lezen van de tabel valt onmiddellijk op dat het aantal kredietnemers stabiel blijft (-0,1%) maar, dat daarentegen het aantal wanbetalers weeral gestegen is. Heden zijn er maar liefst 362.062 wanbetalers of een stijging met 3,3% tegenover 2014. Het percentage achterstallige kredietnemers is gestegen tot 5,8%. Is dit veel ? Tegenover Griekenland is dit weinig (default van 50 à 60%) maar voor België is dit historisch hoog en de trend is stijgende. Omzeggens 1 krediet op 17 is problematisch (100/5,8). Voor een bankier is dit toch belangrijk, want hij leent uw en mijn geld uit.

Het gemiddeld bedrag per achterstallig consumentenkrediet bedraagt 3.486 euro. Blijkbaar slaagt een aantal Belgen er niet in een klein krediet behoorlijk terug te betalen.

Maar liefst 98.033 mensen hebben een collectieve schuldenregeling. Dit klinkt misschien wat abstract maar het komt er op neer dat u niet meer volledig beschikt over uw inkomsten en uitgaven.

De tabel geeft ook een leerrijk inzicht rond regionale spreiding van de wanbetalers en ja de clichés worden bevestigd. In Wallonië zijn er 154.602 wanbetalers in Vlaanderen zijn dit er 136.182. Brussel telt er 50.128.

Het is duidelijk dat steeds meer mensen een probleem hebben met de afbetaling van hun krediet. Dit is een gevolg van onvoorzichtigheid, een gebrek aan financiële kennis, wanbeheer of gewoon door economische omstandigheden. Hierover zijn geen cijfers bekend. Waarschijnlijk is het een combinatie van bovenstaande argumenten.

De rente staat historisch laag. Ook voor krediet en toch zijn steeds meer wanbetalers. U kan de zaak ook omdraaien en stellen dat bij het toekennen van een krediet de bank steeds meer vergissingen maakt ( 1 op 17 vergissingen ). De ECB doet met haar lage rente beleid meer kwaad dan goed. Niemand krijgt nog een correcte rente op spaargeld en krediet is zo goedkoop dat ook de economisch zwakke mensen krediet kunnen krijgen.

Dit was met voorsprong het belangrijkste element bij het uiteenspatten van de vastgoedbel in de VS.

De lage rente is een ramp voor ons avondland.

 


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0