Sedert maart 2015 heeft de ECB, onder leiding van Mario Draghi, voor bijna 2.000 miljard euro aan schuldpapier gekocht, voornamelijk overheidsobligaties. De totale Belgische overheidsschuld bedraagt ongeveer 443 miljard euro. Hiervan kocht Draghi 15% of 67,7 miljard euro. Met het opkopen van overheidsschuld streeft de ECB een inflatie van 2% na. Deze doelstelling is mislukt en de ECB erkent dit ook. Het bijdrukken van geld is een truc uit de oude doos. Al eeuwen manipuleert de overheid de geldhoeveelheid in haar eigen voordeel en steeds is het fout afgelopen en nu is het niet anders. Technisch komt het er op neer dat de ECB digitaal geld creëert. Met dit geld worden er overheidsobligaties gekocht en hoopt de ECB dat de verkoper van de overheidsobligaties de opbrengst zal aanwenden voor consumptie. Meer consumptie zou kunnen leiden tot een hogere inflatie. Welnu in de praktijk werkt dit niet. De reden is eenvoudig. De omloopsnelheid van het geld blijft laag, de mensen consumeren nauwelijks meer. Dat de consument het zaakje niet vertrouwt mag blijken uit het wanbeleid  in verschillend Europese landen, denken we maar aan de pensioenproblematiek, het open grenzen beleid van de EU, de immer stijgende schulden enz... 

Dat het bijdrukken van geld niet het verhoopte resultaat heeft, zal leiden tot het afbouwen en finaal tot het stoppen van deze politiek. Heel waarschijnlijk zal in de komende jaren de rente zachtjes oplopen met als gevolg dat de kost van de overheidsschuld onhoudbaar zal worden voor landen zoals België, Italië, Frankrijk enz... Een aantal landen zoals Duitsland en Nederland slagen er wel in om een begrotingsoverschot te boeken. Voor ons land zal dit ten vroegste in 2020 gebeuren.

De ECB had met een politiek van lage rente en hogere inflatie gehoopt dat de overheidsschuld beheersbaar zou worden. Het is een foute gok gebleken. De overheidsschuld neemt toe en de inflatie trekt niet aan. Het is net een hogere rente of te hoge rente die aanzet om minder schuld op te nemen. Japan toont ons aan dat er een causaal verband is tussen een hoge overheidsschuld en een lage rente. Een overheidsschuld is eigenlijk de optelsom van foute beslissingen van politici. 

Voor mij alvast geen papiergeld, noch overheidsobligaties.

 

https://www.tijd.be/markten-live/live-blog/europese-beurzen-slaan-munt-uit-zwakkere-euro/10007152.html