The House Logo

Analisten verwachten nieuwe ‘gold rush’, maar hoe veilig is beleggen in goud? En hoe doe je dat?

Geschreven door: Het Nieuwsblad, Guy Stevens op

Sinds januari van dit jaar is de prijs van goud met liefst 8 procent gestegen. Een stijging in waarde waar veel andere beleggingen bij verbleken. Ter vergelijking: de beurzen zijn in die periode wereldwijd met 16,8 procent gedaald. Een enorm verschil.

Veel analisten maakten er de voorbije dagen geen geheim van dat goud op dit moment een erg veilige belegging is. Ook Jan Longeval, jarenlang topbankier bij Degroof Petercam, eigenaar van Kounselor Consulting en auteur van Heavy metal: alles wat je moet weten over beleggen in goud, denkt er zo over. “Goud is een bescherming tegen chaos. Als er oorlog en een economische depressie is, dan doet goud het goed en in vergelijking met andere beleggingen zelfs erg goed.” Dat hij het bij het rechte eind heeft, leert ons één blik op de evolutie van de goudprijzen. Ten tijde van de financiële crisis in 2008 bijvoorbeeld daalde alles in waarde, behalve goud. Dat schoot als een speer omhoog.

Optie 1: fysiek goud kopen

Overtuigd? Dan heb je meerdere opties om in goud te beleggen. De eerste is fysiek goud kopen bij een goudhandelaar of in een webshop. Doe daarvoor je huiswerk al, raadt Longeval aan. “Ga na of de handelaar een goede reputatie heeft. Doe wat opzoekwerk, kijk na hoe lang de zaak al bestaat, of je er iets van vindt in de pers en zo meer.” Er zijn genoeg betrouwbare partijen in ons land, zoals Argentor en The House. “Fysiek goud kopen is de meest pure en transparante vorm om in goud te beleggen. Je kan op internet op elk moment opzoeken wat de internationale goudprijs is en zo nagaan of het bedrag dat je in de handel betaalt wel in de buurt ligt.” Ter info: voor een kilo goud betaal je op dit moment 54.500 euro.

Zodra je weet waarheen, beslis je hoeveel je wil investeren en welk formaat van goudstaaf of -munt je wil kopen. Belangrijk om in gedachten te houden is dat de verhandelingskosten gevoelig hoger liggen bij kleine staafjes goud dan bij grote. “Fysiek goud koop je ieder geval best voor de lange termijn”, zegt Longeval. “Maar als je het toch snel weer verkoopt, is de kans dat je verlies maakt groter met een kleine staaf omdat die verhandelingskosten hoger zijn. Die kunnen 5 of 6 procent of meer bedragen.”

De stijging in waarde zal dus veel groter moeten zijn om winst te maken. “Maar koop je een staaf van 1 kilogram en verkoop je die later, dan bedragen de verhandelingskosten doorgaans minder dan 1 procent. En zelfs dan: fysiek goud is niet geschikt om continu aan te kopen en weer te verkopen.” Wil je actief handelen in goud, dan ben je beter af met andere opties (zie verder). Naast de standaardstaven en munten heb je trouwens ook verzamelmunten. Longeval raadt aan daarvan weg te blijven als je geen expert bent. “Die houden meer risico’s in.”

Heb je dat fysiek goud in handen, bewaar het dan zeker niet thuis. Daar is Longeval stellig over. “Een staaf goud heeft zo’n aantrekkingskracht dat niemand er zijn mond over kan houden. En het spreekt voor zich dat je daar dan ongewenst bezoek mee kan aantrekken.” Beter is te gaan voor een kluis, in een bankkantoor bijvoorbeeld. “De huur van een bankkluisje kost enkele tientallen euro’s per jaar, dat is het geld echt waard. Alleen al voor je gemoedsrust. Ook goudhandelaars bieden soms kluisjes aan.”

Optie 2: trackers

Is fysiek goud niets voor u, dan is er nog altijd optie twee: de zogenaamde trackers. Dat zijn goudfondsen die je kan kopen op de beurs en die de goudprijs vaak erg nauwgezet volgen. “Met als voordeel dat de transactiekosten verwaarloosbaar zijn”, zegt Longeval.

Je belegt in trackers via je bank of een beursplatform. “Kijk er bij die fondsen wel voor uit dat het trackers zijn die in fysiek goud beleggen. Dit is goed voor wie actief goud wil verhandelen. Maar ook hier: doe je huiswerk, ga na via de legale documentatie of die fondsen goed gestructureerd en beveiligd zijn.” Omdat je die trackers op elk moment kan verkopen, lenen zij zich beter tot snel handelen in goud.

Optie 3: aandelen

De derde optie speelt zich ook op de beurs af: goudmijnaandelen kopen. “Dat is niet de beste manier voor wie wil genieten van stijgingen in de goudprijs”, waarschuwt Longeval. “Die sector is extreem cyclisch en speculatief, met veel wanbeheer. De aandelen lopen vaak achter op de goudprijs. Wil je echt inzetten op een stijging, dan beleg je beter rechtstreeks in goud of in goudtrackers.”

En wat dan met bitcoin en andere cryptomunten, door cryptofans graag “het digitale goud” genoemd? “Ik stel me daar ernstige vragen bij en zie er geen waardevol alternatief voor goud in”, zegt Longeval. “Het is een digitale imitatie van goud, maar dan een slechte.”

Ook goed om weten: wat als je belegd hebt in fysiek goud en je daar weer van af wilt? “Zolang je standaardstaven en -munten hebt, kan je die met bijna absolute zekerheid weer verkopen”, zegt Longeval.

Koop op het goede moment

De goudexpert heeft nog een tip. “Zoals je beter een paraplu koopt voor het begint te regenen, koop je goud beter voor de chaos of de crisis begint. Wacht je tot tijdens de crisis, dan zal je voor fysiek goud een grotere premie betalen bovenop de internationale goudprijs. Denk aan de Covid-crisis: de aanvoerlijnen waren verstoord en de vraag was groter dan het aanbod. Dan betaal je een forse premie. Wanneer het stof weer gaat liggen, verdwijnt die premie en maak je verlies.”

Foto: copyright The House Gold & Silver

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0