The House Logo

Zei u: het 'cordon monetair' doorbreken?

Door: JVC - HD - 28-05-2019

Hoe kan je het “ Cordon Monetair “ doorbreken ?


Ook wel “ Monetaire Manipulatie “ of “ Monetaire Vervuiling “ genoemd. Klein woordje uitleg vooraf. Het Cordon Monetair is de beperking ons opgelegd door de financiële overheden. Van hoog tot laag. De Europese Centrale Bank (ECB) die ons overspoelt met goedkoop geld en extreem lage rentevoeten. De ECB en de Europese Commissie die nationale begrotingen controleert en eventueel berispt maar er zelf niet slaagt een coherent beleid op te stellen. 

Schulden maken om jobs te creëren. Lijkt me niet echt gelukt. Het bijgedrukte geld is in alle geval niet gebruikt om de koopkracht op te krikken. Het infuus van de kwantitatieve versoepeling heeft de markten en het geheel afhankelijk gemaakt van goedkoop geld. Al wat hierna komt, zal per definitie moeilijker zijn. Iedereen merkt nu al dat de prijzen van de dagdagelijkse dingen en de nutsvoorzieningen enorm gestegen zijn sinds de invoering van de euro. Tel daarbij een verschil in werk-ethos in het noorden en het zuiden en je ziet de kloof met de dag groeien. Een Germaans, sterk Noorden en een Latijns, zwak zuiden. 

Door de banken die op bevel van centrale baken cash geld zo veel mogelijk weren opdat iedereen giraal zou gaan en je plots de controle over je rekening verliest. Kosten komen in de plaats van dienstverlening en winst is er enkel voor aandeelhouders van banken. Zelfs onze overheidsbank is er niet voor haar bevolking.

Niemand weet echt waar dit zal eindigen. Je kan dus maar beter voorbereid zijn. Veel mensen zijn er van overtuigd dat er vroeg of laat iets moet en zal gebeuren. De vraag is niet of maar wel wanneer. De rentevoeten staan haast op nul. Omhoog kan niet want de begrotingen van de lidstaten zouden ontsporen en ontploffen. Omlaag kan niet want dit zou een bankrun veroorzaken. Een patstelling dus. Als een economisch model enkel op hoop leeft, loopt het gegarandeerd verkeerd af. Elke OCMW-medewerker kan je dat vertellen. Enkel Draghi heeft het nog niet gezien. 

Wie goud en/of zilver koopt, zet aldus bewust een stapje uit het systeem. Je beslist zelf over wat je koopt en verkoopt en vooral wat je er mee doet. Je kan je inbeelden dat bankiers dit niet graag horen. Uiteraard kan de prijs van goud of zilver dalen (of stijgen). Zet dus nooit het bedrag dat je wil besteden in één keer om. Wees geduldig en profiteer van elke daling om bij te tanken.

Goud of zilver ? Munten of baren ? Maakt allemaal niet veel uit. Beide hebben voor- en nadelen. Het belangrijkste is er wat van te hebben. Naar eigen goeddunken en mogelijkheden. Edelmetaal verstevigt je portefeuille. Maakt je portefeuille stabieler en dus minder kwetsbaar voor schommelingen. Als de beurs daalt, de economie crasht gaat edelmetaal in de andere richting.


Wees voorbereid.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0