The House Logo

Wordt de prijs van goud en zilver gemanipuleerd ?

Door: HD - 09-07-2015

Ja, de prijs van goud en zilver wordt gemanipuleerd.

In dit artikel leg ik u uit wie dit doet, waarom, wie de winnaars en verliezers zijn, de gevolgen enz…

Vooreerst is het belangrijk te begrijpen dat de geldhoeveelheid en de rente gemanipuleerd worden. Met manipulatie bedoel ik, een meer dan normale (overheids)tussenkomst en wanneer de vrije markt minstens, gedeeltelijk buiten werking wordt gesteld.

Inderdaad, wereldwijd creëren centrale banken geld bij, zonder dat hier iets tegenover staat, noem het gerust gebakken lucht.

Bijkomend wordt de rente kunstmatig laag gehouden. Getuige hiervan is de rente op uw spaarboekje. Beide manipulaties werden beslist door politici en centraal bankiers om de economie te stimuleren. In praktijk hebben de lage rente en het bijdrukken van geld niet het verhoopte resultaat gehad. Het volstaat enkele parameters te bekijken zoals, werkgelegenheid, economische groei, falingsgraad enz…

Geldcreatie is niet neutraal, vooral omdat er meer geldcreatie is dan economische groei. Hierdoor komt de functie van geld als waardemeter in het gedrang. Voorlopig is de functie van geld als ruilmiddel (Euro is ons geval) nog niet in het gedrang. Bekijk geldcreatie als het bijvoegen van kwik in een thermometer, de meting van thermometer zal fout zijn. Bij een foute meting trekt men foute conclusies.

De activa waarin u reeds belegde, spaarboekjes, kasbons, beleggingsfondsen, obligaties, aandelen, vastgoed enz… de koersen hiervan worden/werden reeds gemanipuleerd. Voor een leek valt dit niet op, of toch niet op het eerste gezicht. Door de rente stelselmatig te verlagen (manipulatie), werden de prijzen van obligaties steeds hoger (lagere rente). Het gevolg is dat uw obligatiefonds steeds een mooie return kon voorleggen. Stijgende obligatiekoersen, meerwaarde, iedereen tevreden. Het gevolg is dat de rente historisch laag is, dus vastrentende effecten historisch duur zijn. Door manipulatie, stapt u nu in, in compleet overgewaardeerde obligaties met een héél lage intrestvoet. De manipulatie van de obligatiekoersen wordt ook verder ondersteund door het actief opkomen van schuldpapier door de ECB. Historisch is dit ongezien, de vrije markt wordt vermoord, dit is niet duurzaam, noch democratisch.

Hetzelfde verhaal kan ik overdoen voor de aandelenmarkten. Recent was er door de Griekse toestanden een correctie op de beurs. Maar de beurs is te duur, de koerswinstverhoudingen zijn hoog. De winstvooruitzichten zijn laag. Door de lage rente nemen bedrijven krediet op voor projecten die mogelijk fout zullen blijken, (lage rente verhoogt toewijzing van krediet aan foute projecten). Door de lage rente zijn mensen massaal gaan kijken voor alternatieven, dan komt men automatisch uit bij oa.  bedrijven die een hoog dividend geven. Bijkomend is dat centrale banken ook beleggen in aandelen, China (ook de USA, plunge protection team) kwam recentelijk tussen om een beurscrash te stoppen. Dit alles geeft een vals gevoel van veiligheid, de overheid als redder, die alles opkoopt wat daalt in waarde.

Vastgoed is hetzelfde verhaal. De vastgoedmarkt is te groot en te divers om te manipuleren. De overheid kan toch moeilijk huizen, gronden, appartementen enz… opkopen om de prijs te stutten. Zie wat er gebeurde in Spanje en Portugal, een vastgoedcrash. De vastgoedbubbel is uit elkaar gespat. Banken, kredietgevers crashen dan mee.

De aandelen- en obligatiebubbel is makkelijk te manipuleren, zo veel is duidelijk. Maar een bubbel blijf een bubbel, onbetrouwbaar. Het is een façade. Herinnert u zich nog het Liborschandaal, allemaal manipulatie !

En nu naar goud en zilver, want daar wacht u op. We hebben daarnet gezien dat activa (aandelen & obligatie’s) vlot te manipuleren zijn en dit ook wordt toegepast. Dit inzicht is belangrijk,  de prijs van de belangrijkste activa wordt gemanipuleerd. Waarom zou de prijs goud en zilver dan niet gemanipuleerd worden ? Goud en zilver met hun eersteklas monetaire eigenschappen worden gemanipuleerd. De manipulatie (bijna altijd een koersdaling) is opvallend, neem nu de recente koersdaling van 6% in de zilvermarkt, terwijl Griekenland aan de afgrond staat en dat bovendien de USA National Mint de vraag aan zilveren munten niet kan volgen, de verkoop van zilveren Eagles en Libertys is opgeschort. Duidelijk dat vraag en aanbod verstoord zijn. Bij een hoge vraag dient de prijs ook te stijgen. Niet dus (voorlopig toch niet).

Wie heeft er belang bij om de goudprijs laag te houden ? Het antwoord kan u misschien verbazen, de centrale banken hebben er alle belang bij om de prijs te drukken omdat zij sedert 17 kwartalen netto kopers zijn van goud. De centrale banken weten dat hun handeltje van lage rente en geldcreatie niet eeuwig kan duren en kopen massaal goud bij (Rusland, China) of verkopen vooral geen goud. Inderdaad, centrale banken beseffen als geen ander, hoe we in een gemanipuleerde wereld leven en dat goud en zilver finaal de reddingsboei zal zijn. Bijgedrukte Euro’s zullen u en ik niet redden hoor. Centrale banken hebben een lange termijnpolitiek en daarbij past, het 5000 jaar oude vertrouwde, goud en zilver precies bij.

 

Wie heeft er nadeel van een lage prijs van goud en zilver ? Eerst en vooral de producenten van goud en zilver, zij zien hun winst voor de zon smelten, sterk dalende beurskoersen. Nieuwe projecten opgestart met goedkoop krediet blijken niet rendabel te zijn, (direct gevolg van goedkoop krediet, is niet duurzaam). Verschillende producenten hebben reeds bij de diverse overheden (vooral in de USA) geprotesteerd tegen deze manipulatie, maar tevergeefs. Ook voor ons beleggers is dit onaangenaam. Griekenland stort in en de prijs van edelmetalen gaat er op achteruit. De media reageren hierop door te zeggen en schrijven, “goud en zilver zijn geen vluchtheuvel in tijden van nood”. De media vergeet er echter aan toe te voegen, dat het om prijsmanipulaties gaat.

Praktisch, wie doet wat en hoe ? Het zijn grote Amerikaanse Banken die via de derivatenhandel in de Comex (Commodity Exchange) de prijs manipuleren. Zij kunnen hierbij rekenen op onbeperkte kredieten van Fed. Bij analyse van de derivatenhandel in goud en zilver, valt op dat de volledige markt in handen is van enkele grote spelers. Op Youtube is hier rond een héél interessante documentaire te zien.

Conclusie, activa worden direct en indirect gemanipuleerd en hiervoor is bewijs of minstens begin van bewijs van.

Hoe dient u dit bekijken als belegger in goud en zilver ? Vooreerst het besef dat aandelen en obligaties te duur zijn (lage rente). Dat geldcreatie (valuta oorlog)  problematisch is en loopt vroeg of laat slecht af, dus het bijhouden van valuta is niet zonder risico. Daarom, wat blijft er over, goud en zilver, spotgoedkoop en centrale banken kopen steeds bij, wat de prijs ook moge zijn. Het enige nadeel is dat op korte termijn de prijsreductie nog kan doorgaan. Alhoewel een stijging van ongeveer 10.000 euro naar 33.000 euro, voor goud,  in 10 jaar tijd toch behoorlijk te noemen is. De prijsmanipulatie lukt op korte termijn, niet op lange termijn. Bekijk het als een ballon onder water houden, vroeg of laat komt de ballon toch boven water. Bovendien wordt de prijs van goud en zilver bepaald in USD, niet in EURO, want ons goed uitkomt, bij een belegging in goud en zilver profiteert u van de zwakke Euro.

Ik hoop u een beter inzicht te hebben gegeven in deze moeilijk materie. Goud en zilver zijn goedkoop in tegenstelling tot andere activa en hebben bijgevolg een groot stijgingspotentieel wat van de andere activa niet kan gezegd worden.

Laat u niet van wijs brengen door prijsmanipulaties !

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0