The House Logo

Wat moet u van helikoptergeld denken ?

Door: TH / HD - 11-04-2016

Steeds vaker duikt de term helikoptergeld op in de reguliere media. Daarom enige duiding.

Het idee van helikoptergeld werd voor het eerst geopperd door  Milton Friedman (Amerikaans Economist, 1912-2006). Het komt er op neer dat de bevolking, of een gedeelte hiervan, een soort van gratis cheque van de overheid ontvangt. Met deze cheque kunnen aankopen worden verricht. De extra aankopen die de ontvanger van de cheque doet, zou de economie moeten ondersteunen. De overheid gooit als het ware gratis geld uit een helikopter.

Het probleem met het bijdrukken van geld en het opkopen van overheidspapier is dat, het geld niet volledig in de economie terecht komt, laat staan wordt aangewend voor consumptie. De gratis cheque zou dit probleem direct kunnen verhelpen. U ontvangt bv iedere maand 250 eur en daarmee kan u consumeren. Bovendien helpt de gratis cheque arme gezinnen om te voorzien in hun basisbehoeften. Voor de overheid is het een manier om extra inkomsten (belastingen) te ontvangen. Het lijkt een bijzonder mooie toepassing. Echter….schijn bedriegt.

Trouwens…wie zegt dat consumptie bijdraagt tot duurzame welvaart ? Veel empirisch bewijs is hier niet voor. Zaken zoals onderwijs, innovatie, veiligheid, gezondheidszorg, inzet, vrijheid, infrastructuur, minder regels, dragen wel bij tot economische groei.

De gratis cheque is en blijft geldcreatie en tast de koopkracht aan van het geld dat reeds in circulatie is. Inderdaad, voor eenzelfde hoeveelheid goederen en diensten staat er een grotere monetaire massa. Het is betwijfelbaar dat bedrijven gaan investeren in extra capaciteit want de gratis cheque zal beperkt zijn in tijd (anders te groot gevaar voor inflatie).  Bovendien zullen politici moeten beslissen, wie wat krijgt en wat je er mee kunt kopen en wat niet. En hier knelt het schoentje ook. Ik kan u nu al op een blaadje geven dat bepaalde bevolkingsgroepen er beter zullen uitkomen dan andere. Tot slot is de gratis cheque een aanslag op mensen die studeren, arbeiden, zich inzetten enz… want gewoon niets doen wordt beloond. De wereld op z’n kop.

Persoonlijk ben ik benieuwd welke politieke partij het idee van helikoptergeld zal recupereren. Wanneer de economische crisis voldoende erg wordt, komt dit onderwerp politiek zeker aan bod. Voor politici is het een manier om stemmen te kopen.

There is no such thing as a free lunch !

 

Koop goud en zo blijft u buiten de waan(zin) van de dag.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0