The House Logo

Wat inflatie nu eigenlijk doet...

Door: HD / JVC / TH - 21-01-2018

Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school is inflatie een monetair fenomeen. Centrale banken drukken geld bij. Dit geld wordt in de reële economie ingebracht en na verloop van tijd wordt er een nieuwe evenwichtsprijs bereikt tussen de geldhoeveelheid en de beschikbare goederen en diensten. Wat niet verhindert dat bepaalde producten duurder kunnen worden door schaarste, productieonderbrekingen, rampen enz... Maar globaal gesproken wordt inflatie veroorzaakt door de overheid. Het mag dus niet verwonderen dat Keynesianen inflatie een goede zaak vinden. Zij vinden dat de overheid oplossingen moet aanbrengen voor economische problemen. Wat ze niet kan want de overheid kan onmogelijk in het bezit zijn van alle elementen om een juiste beslissing te nemen. Enkel de vrije markt met al haar consumenten en producenten is beter in staat stappen vooruit te zetten. Wat niet wegneemt dat de vrije markt zich ook kan vergissen. Maar dat de overheid zijn continu vergist is zonder meer juist. Kijk naar Sabena, NMBS, intercommunales, overheidstekorten, pensioenbeheer,  enz...

De overheid zal u uitleggen dat inflatie een goede zaak is omdat u vandaag producten moet aankopen en niet morgen want morgen is alles duurder. Het komt er op neer dat de consument opgejaagd wordt door inflatie en bijgevolg z’n aankopen niet mag uitstellen tot later.  Zo worden we collectief gehersenspoeld dat consumptie ons gaat redden en dat veel en nog meer consumptie goed is voor onze economie. Dit is een kortzichtige Keynesiaanse stelling. Een goed bloeiende economie heeft oa nodig : goede opleidingen, goede infrastructuur, stabiele wetgeving, een degelijke rechtstaat, orde, veiligheid, vrede, democratie, een gunstig kader voor ondernemingen enz... Inflatie is een stoorzender voor spaarders want zij zien koopkracht dalen terwijl schuldenaars ( vooral de overheid ) voordeel hebben bij inflatie.

 

Hier is een voorbeeld waaruit duidelijk blijkt dat we nominaal wel veel geld verdienen maar dat we er in de praktijk minder kunnen mee doen. Wat volgt is een vergelijking tussen de prijs van de krant Het Laatste Nieuws  ( HLN) uit 1978 en 2018. De keuze voor een krant is logisch want het betreft een consumptiegoed dat volledig vergelijkbaar is. Net zoals 1 liter Spa na 40 jaar een liter Spa blijft. Het nut voor de consument blijft volledig gelijk…het lezen van nieuws.

 

In 1978 kostte een exemplaar van HLN, in de losse verkoop, 4 BEF. Vandaag 1,9 euro ( = rek.  Een stijging van liefst 11,45% per jaar.

Hoe te berekenen : (76,64 / 4) ^ (1/40) - 1 x 100 = 11,45 %. Op de link staat het bewijs dat in 1978 HLN 4 BEF kostte.

 

Zo zie je maar date en krant vandaag een grotere hap uit uw budget neemt dan toen. Is je loon niet  11,45% per jaar gestegen ? Dan is het spijtig genoeg je koopkracht die achteruit gegaan is. Het valt niet zo op maar het is wel zo….en voor veel meer dan een krant. Denk maar aan brood, melk, groenten en fruit enz..

 

Triest maar waar….

 

Goud daarentegen had je hier goed beschermd.

 

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/al-meer-dan-100-000-mensen-bekeken-hun-geboortekrant-ontdek-die-van-jou-nu~a04d7864/

 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0