The House Logo

Wat als....the day after.

Door: JVC - 19-06-2015

In Berlijn en andere Europese hoofdsteden is men reeds begonnen met nadenken over wat er moet gebeuren de dag nadat enz... Het zou trouwens onverantwoord zijn geen B-plan of C-plan te hebben. Deze kroniek van een aangekondigde bankroet stond reeds langs in de sterren geschreven. Behalve bij de korte termijn politiekers weliswaar.
Veel opties zijn er niet. Griekenland blijft er in of Griekenland gaat er uit.
Tsipras' verkiezingsoverwinning was nog niet koud of de beloftes werden aan kant gezet. Geen beloofde staatshervormingen en zeker niet raken aan de kartels en corruptie alom. Nochtans de gevraagde voorwaarden voor de trioka om over schuldherschikking te praten. Op twee of drie kleine details na, viel er niets positiefs te bespeuren in Griekenland. Kon moeilijk anders, er gebeurde niets. Er gebeurde trouwens al 15 jaar niets maar iedereen kijkt de andere kant op. Logisch dat je dan niets ziet.
Tsipras gaat voor de harde aanpak en wil genoeg schuldverlichting om de marktmechanismen terug te laten werken. De vraag is dan waarom Europa en haar leiders ( waaronder Van Rompuy ) het zo ver hebben laten komen. Correct...korte termijn politiek.
Laat het ons zo zeggen. Het enige wat Europa tegenhoudt Griekenland in de ravijn te laten springen is het ontbreken van concrete plannen om de chaos en opstand onder controle te houden. Met andere woorden zelfbehoud eerst.
Maar goed, niemand zal ontkennen dat er hier en daar onzekerheid zal ontstaan en dat andere lidstaten hun houding ook versoepeld willen zien. Vooral diegene die de " austerity " plannen nauwgezet hebben toegepast. Portugal en Ierland met name. Frankrijk en Italië zullen ook redenen zien om ook dit jaar de Maastrichtnorm niet te halen. Voor de zoveelste keer op rij. En deze keer zullen ze er ook weer mee wegkomen ..want het is hun fout niet dit jaar . Tssss...
Poetin ruikt zijn kans schoon om de boycot tegen Rusland geweldig te verzwakken als ie Tsipras kan verleiden met miljardensteun. Twee vliegen in één slag. Ik zou het doen als ik zijn plaats stond. Geweldige tactische zet van de schaakgrootmeester.
De enige sterkhoud(st)er in Europa is Duitsland, Merkel. Weeral 's .
Hollande loopt al langer in de schaduw. En de UK kijkt toe, blij er niet bij te horen.
Het mag duidelijk zijn dat er ook deze keer maar één verliezer is. De argeloze burger die dit alles boven zijn hoofd ziet afspelen.

Grieken lopen al iets vooruit op de feiten. Gisteren op één dag net geen miljard euro van de rekeningen gehaald. Bankrun ??? waar haal je het ?

Grieken doen er goed wat goud en zilver op te slaan voor " the day after ". Coming soon...

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0