De regionale regering van Catalonië hield op 1 oktober een referendum over de onafhankelijk van de regio.  De centrale regering te Madrid ziet haar welvarende regio niet graag vertrekken en boycot sedert jaren het proces naar zelfstandigheid. Madrid vond er niet beter op dan het referendum te verstoren met een nooit gezien ontplooiing van ordetroepen met klap op de vuurpijl het beschieten van betogers met rubberkogels. Resultaat meer dan 500 gewonden, een regio in rep en roer.

Men kan voor of tegen het principe van onafhankelijkheid zijn om welke reden dan ook. Voorstanders zullen wijzen op de legitieme vraag van het Catalaanse volk, tegenstanders zullen er op wijzen dat het referendum in strijd is met de Spaanse grondwet. Hoe dan ook, de geest is uit de fles. De rubberkogels van de Spaanse overheid zullen de laatste twijfelaars over onafhankelijk wel doen besluiten dat Madrid zich onmenselijk opstelt.

De houding van de EU is ronduit hypocriet te noemen. Want na de Brexit werd Schotland onmiddellijk door de EU gecontacteerd om de relaties verder uit te diepen, niet zo met Catalonië. Ieder volk, Catalanen, Koerden, Corsicanen, Vlamingen, Friesen, enz... hebben het legitiem recht om via democratische weg te kiezen voor onafhankelijkheid. Het Europa der natiën zal langzaam veranderen in het Europa der volkeren. Historisch is een te hoge belasting ( = solidariteit ) meestal de aanleiding om te kiezen voor onafhankelijkheid. In Vlaanderen is dit niet anders, veel Vlamingen voelen de te hoge belastingdruk ( = solidariteit ) aan als onredelijk.

Het wordt in de komende weken en maanden interessant te zien hoe de Spaanse overheidsschuld zal reageren op de recente ontwikkelingen. Want Catalonië vertegenwoordigd ongeveer 18% van het Spaans BNP. Beleggers hebben niet graag onzekerheid en obligatiehouders al helemaal niet. Indien de rente op Spaanse obligaties plots snel zou aantrekken, dan gaat het land naar de financiële afgrond en is het einde van de euro zeker niet uitgesloten. Waarschijnlijk zal het niet zo'n vaar lopen. Na Griekenland en Brexit is  er weer een brand bij. De EU gaat van probleem naar probleem en vroeg of laat stort dit politiek project in elkaar.

U mag gerust  10 à 15% van uw vermogen aanhouden in goud en zilver. Het zijn nu eenmaal bizarre tijden.

 

PS : EU voorzitter Juncker heeft onlangs nog eens herhaald dat de EU haar grenzen niet zal sluiten. En waar blijft de solidariteit met de Catalanen ?