The House Logo

To swap or not to swap...

Door: TH / HD - 10-05-2016

Op 03/05/2016 maakt de krant De Tijd melding van een interessante gebeurtenis bij het Agentschap van de Schuld. Het Agentschap van de Schuld is belast met het beheer van de federale staatsschuld. Ze hebben daar vast veel werk. In het najaar van 2014 was het Agentschap bevreesd voor een rentestijging. Hiervoor werd een renteswap aangegaan. Dit is een financieel contract dat in dit geval de rente vastklikt voor een gedeelte van de overheidsschuld. 

http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_economie/Renteswaps_kosten_schatkist_2_3_miljard_euro.9761719-3148.art?highlight=swap

De vrees van Agentschap, een rentestijging, gebeurde niet. Integendeel, de rente bleef maar verder dalen. De rentedaling is dan voordelig voor de tegenpartij van de renteswap.

Het Agentschap rekende ons voor dat het voorlopig verlies over 2015 en 2016 samen ongeveer 2,32 miljard eur bedraagt. Om de pil te vergulden voegt het Agentschap er aan toe dat niet alle te herfinancieren schuld was ingedekt en dat de "rentedaling" groter is dan het verlies op de renteswap.

Het is niet de bedoeling het Agentschap aan de schandpaal te nagelen. Op basis van feiten in het najaar 2014 heeft het Agentschap een beslissing genomen die achteraf niet juist bleek te zijn. Gedane zaken nemen geen keer, de fout is gemaakt.  Maar ik wil uw aandacht vestigen op de impact van afgeleide producten op ons Belgen. Het verlies van de renteswap is heden 2.320.000.000 eur te verdelen over 11.209.044 Belgen, dit is gelijk aan 207 eur per Belg. Dus, door de beslissing van enkele mensen bij het Agentschap is een modaal gezin van 4 personen ongeveer 828,00 eur kwijt. U kan deze redenering overdoen voor tal van beslissingen, zoals de Turteltaks, Dexia, enz...

Ziezo, we dragen collectief de gevolgen van een te grote overheid die niet goed wordt bestuurd. Wie zegt dat overheidsschuld injecteren in de economie een goed idee is, moet toch twee maal nadenken. We hebben gewoon te veel overheid en te weinig kapitalisme. 

Vroeg of laat bevinden we ons in een Griekse situatie en daarom is het beter dat u, uw bezittingen onttrekt aan het financieel systeem (o.a. swaps) en dit doet u best door het aanhouden van goud en zilver. 


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0