The House Logo

Tekort op de begroting Spanje en Portugal wordt niet aangepakt.

Door: TH / HD - 31-07-2016

Het begrotingstekort van Spanje bedraagt 5,1%. Dat van Portugal 4,4% van het BBP. De begrotingsdoelstelling wordt niet gehaald. De Europese Commissie trekt prompt haar dreiging in om een boete te heffen ten belope van 0,2% van het BBP. Na de Brexit nederlaag, is dit opnieuw een nederlaag van formaat voor de Europese Commissie. Nu is er helemaal geen reden meer om een begrotingsdiscipline aan de dag te leggen. Want, de rente staat toch extreem laag ( =gratis schuld ), de ECB koopt toch overheidspapier op ( = altijd vraag naar overheidspapier ), de Europese Commissie blaft maar bijt toch niet. Politici dienen steeds verkozen te worden en dit gaat makkelijker wanneer er niet moet bezuinigd worden.

Spanje en Portugal gaan de weg op van Griekenland. Politici gaan de problemen uit de weg. Het begrotingstekort en dus de overheidsschuld blijven maar oplopen en niet een klein beetje. De overheidsschuld sneller stijgt dan het BBP. Deze situatie blijft duren tot op een dag het niet meer blijft duren en dan is de bevolking de klos. Griekenland was / is maar een kleine bedreiging voor de muntunie. Spanje en Portugal zijn samen te groot om te negeren. Dit is weeral een asymmetrische  schok in de muntunie. De besmetting die voordien beperkt bleef tot in het land zelf wordt uitgesmeerd over de volledige muntunie.

De beslissing van de Europese Commissie is voorzeker historisch te noemen en zal andere landen, zoals Frankrijk, aanzetten om tekorten op de begroting op te stapelen.


Dit loopt slecht af. 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0