The House Logo

Stuiptrekkingen in Italië.

Door: TH / JVC - 13-04-2016

Matteo Renzi, Italiaan eerste minister, heeft een plannetje.

Ik leg even uit. De Italiaanse bankwereld zit opgeschept met 360 miljard euro aan slechte of niet-terugbetaalde leningen  op haar balans.  Je weet wel, uit de tijd toen alles nog kon en mocht en rozengeur en maneschijn.  Vandaag verplicht Europa de banken om hun  kapitaalbuffer te versterken om aldus gewapend te zijn tegen eventueel onheil met die leningen.

 

En hier wringt het schoentje in Italië.

 

De banken vinden geen geld op de reguliere markt. Wie wil er nu geld stoppen in een allesverslindende put.

Dus komt Renzi met een trucje. We richten een fonds op. Atlanta, beweert de krant De Standaard. Atlas, zegt de FT. De DS had waarschijnlijk al Atlantis in haar hoofd…en terecht.

De Italiaanse overheid en de banksector én de verzekeraars én de grote spelers zijn overeengekomen om een fonds van 5 miljard euro op te richten om de eerste noden te leningen.  We moeten zorgen dat de hele financiële sector niet kapseist, nietwaar. De sterke spelers zullen de zwakke dus een handje helpen. 


Twee bedenkingen hier bij.

Ten eerste. Geloof maar niet dat het om menslievendheid gaat. Het is in het belang van de grotere spelers. Twee kleinere banken moeten binnen een paar weken 3 miljard euro vinden ( 1 % van het uitstaand risico….nou moe ). Het is dat of er uit “ gebonjourd “ worden. En wie weet wie er dan volgt ?

Ten tweede. Waar the fuck komt dat geld plots vandaan ? Wie betaalt de rekening ? Zal het voldoende zijn ? Op Europa kunnen ze niet rekenen dus terug naar nationale oplossingen. Maar juist ook, vind ik. En weer een bewijs dat Europa het niet haalt.

Aie aie aie…… Come and see next week.

Een goede raad voor de Italianen. Misschien een beetje goud kopen…je weet nooit.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0