Het spaarboekje, iedere Belg heeft wel één of meerdere spaarboekjes. Toen ik kind was ging het als volgt. Ik moet ongeveer 12 jaar geweest zijn, m'n moeder en ik gingen naar een filiaal van de BBL ( Bank Brussel Lambert ) om er een spaarboekje te openen op mijn naam. Ik was fier, ik had iets dat de grote mensen ook hadden. Thuis werd ik uitgelegd, hoe meer ik spaarde hoe meer intrest ik op het einde van het jaar zou ontvangen. Dat toen magie voor mij. Op het einde van het jaar zou ik gratis geld ontvangen van de bank. 

 

Nu liggen de kaarten net iets anders... Een spaarboekje heeft geen zin meer. De ECB bepaalde als een Stalinistische instelling dat de rente op een spaarboekje ongeveer 0,00 % moet zijn. Weg met het gratis geld op het einde van het jaar. Helaas is de realiteit nog erger. Diezelfde ECB streeft naar een inflatie van ongeveer 2% per jaar. In realiteit is het spaarboekje een verliesboekje geworden, want de inflatie is hoger dan de rente. De ECB maakt de spaarder opzettelijk armer ! Wie spaart wordt ontmoedigd. Een regelrechte schande is het.

 

Heden hebben de Belgen samen ongeveer 270 miljard euro op hun spaarboekjes staan. Dit historisch hoog bedrag heeft een negatief rendement van ongeveer 2 % per jaar. Voila, gewoon voor België alleen al, heeft de ECB 270 miljard euro "kaltgestellt". Net nu we extra willen sparen omdat blijkt dat de overheid de pensioenen niet meer kan garanderen. Noch naar leeftijd, noch naar bedrag, laat staan naar koopkracht. De ECB zorgt voor huidige en toekomstige armoede in onze maatschappij.

 

In een artikel in De TIJD van 1 juni 2019 windt, aftredend hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, er geen doekjes om. De rente staat al lang op 0% en zal nog lang op 0% blijven staan. Met andere woorden, wie hoopt dat het verliesboekje opnieuw een spaarboekje zal worden is er aan voor de moeite. U zal armer worden, zo wil de ECB het. Hiervoor verwijst Peter Praet naar Japan, waar de rente al 20 jaar op 0 % staat.

 

Geen prettig vooruitzicht.

 

Het 0 % rentebeleid is typisch Keynesiaans gewauwel. Door een lage rente wordt krediet spotgoedkoop. En zo hoopt de ECB op een aantrekkende economie. Mocht het zo eenvoudig zijn dat een lage rente de economie doet aantrekken, was rente al lang afgeschaft. Zoals in moslimlanden...


 

https://www.tijd.be/markten-live/homepage/nog-geen-uitzicht-op-hogere-rente-op-spaarboekjes/10132376.html