The House Logo

Schulden !!

Door: TH / HD - 09-11-2015

Onlangs hebben diverse media aandacht besteed aan de schuldpositie van de Belgische gezinnen. Een goed idee. Wat minder goed is, is dat de schuldgraad van de Belgische gezinnen historisch hoog is, dit zo wel nominaal als verhoudingsgewijs. Ongeveer 10 jaar geleden bedroeg de schuldgraad 71% van het jaarinkomen na belastingen, heden is dit 100%. Er zijn ongeveer 1,7% wanbetalers, wat niet veel lijkt maar toch al behoorlijk veel is.

Aan de basis van deze forse schuldtoename ligt voornamelijk de immer dalende rente. Gezinnen, bedrijven en overheden, kunnen meer ontlenen voor een gelijke periodieke afbetaling. Er is een verband tussen dalende rente en stijgende schulden. Meer ontleningscapaciteit vertaalt zich ook in stijgende vastgoedprijzen. En o.a. via stijgende vastgoedprijzen wordt er steeds meer geldmassa in de maatschappij gepompt. Stijgende geldmassa houdt tevens ook stijgende schulden in. Want uw bezit (spaarboekje, obligatie, kasbon,..) is steeds iemands schuld. Over schuld wordt een beetje rente betaald.

Van uit Keynisiaans standpunt is schuldcreatie een belangrijk middel om de economie te stimuleren. Helaas zit haast de volledige wereldeconomie vast in dit paradigma. Stijgende schulden zorgen niet voor de creatie van welvaart. Wel integendeel, het volstaat te kijken naar onze Westerse wereld en Cyprus en Griekenland in het bijzonder. Toch blijft de ECB en andere centrale banken een politiek voeren van extreem lage rentevoeten.

Wie denkt dat lage interestvoeten net een opportuniteit (voor de overheid) zouden zijn om minder schulden aan te gaan is er aan voor de moeite. De Japanse overheid voert al decennia lang een politiek van ultra lage rentevoeten aan en het is dan meteen ook de overheid die het meest met schulden beladen is, ongeveer 230 % van haar BNP. Ongezond.

Omdat de geldmassa sneller stijgt dan de massa aan goederen, diensten, infrastructuur,… vertaalt zich dit in inflatie. Inflatie is een monetair fenomeen. Dit is duidelijk te zien bij immer stijgende vastgoedprijzen en een stijgende beurs. U kan deze situatie best vergelijken met een thermometer waar steeds kwik wordt bijgedaan. Na verloop is de temperatuurmeting fout. Dit probleem hebben wij eveneens met onze geldmassa die kunstmatig wordt opgepompt. We mogen of moeten terecht twijfelen of de waardering van vastgoed en aandelen nog  correct is.

Een stijgende geldmassa wreekt zich vroeg of laat, daar is geen twijfel over. Vroeg of laat zal de schuld (=bezit) ondraagbaar zijn en stort het systeem in. Noem het schuldencrisis of bezitscrisis. Bij een schuldencrisis wil u echt geen euro’s, dollars of andere valuta bezitten. Dan wil u enkel goud en zilver bezitten.


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0