The House Logo

Rusland koopt 37 ton goud bij in januari.

Door: TH / HD - 21-03-2017

Wie regelmatig deze blog bezoekt weet dat Rusland steeds goud bijkoopt. Deze keer is het niet anders. Rusland kocht in januari 2017 maar liefst 37 ton fysiek goud. Bijna een  record aankoop. Over 2016 kocht Rusland maar liefst 200 ton goud ( bron : sputniknews.com ). Op wereldniveau bedraagt het aanbod van goud ( mijnbouw + recyclage ) ongeveer 4.000 ton (bron : gold.org). Dat de Russen zo veel goud kunnen bijkopen heeft te maken met het feit dat ze hun aankopen kunnen betalen in Roebels. Rusland is de derde grootste ontginner van goud ter wereld. Rusland hoeft dus de aankopen niet in USD te betalen.

 

Centrale banken in Europa kopen weliswaar geen goud maar zowel Duitsland en Nederland halen hun goud terug uit de VS, Canada en Frankrijk om het veilig thuis te bewaren. En zo hoort het te zijn. Goud bewaar je op een veilige plaats in het land zelf. Onze eigen centrale bank (NBB) heeft steeds een negatieve houding tegenover goud aangenomen. Onder het bewind van Gouverneur Fons Verplaetse werd een groot deel van de goudvoorraad verkocht aan een spotprijs. Ook de particuliere aandeelhouders van de NBB werden verstoten van enige meerwaarde of vergoeding. Het mag u dan ook niet verwonderen dat de NBB geen aanstalten maakt om het goud opnieuw in België te stockeren.

 

In globo zijn Rusland, China, Indië en andere centraal Aziatische landen netto-aankopers van goud. Dit zowel voor particulieren en centrale bankiers. In West-Europa is het plaatje volledig anders. Hier drukt de ECB geld bij en koopt er overheidsobligatie mee. Wat een verschil ! Ook de FED gelooft in schuldcreatie en niet in de aankoop van goud. Vorig jaar werd er tijdens het Obama bewind maar liefst 1.000 miljard USD aan overheidsschuld ( = begrotingstekort ) bijgemaakt.

 

Aan u de keuze. Gelooft u in schuld of in goud & zilver ?

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0