The House Logo

Rente Spanje onder 1% ?!?

Door: TH / HD - 09-08-2016

De rente op de Spaanse 10 jarige staatsobligaties duikt onder de magische grens van 1%.

Deze extreem lage rente wordt rechtstreeks veroorzaakt door het opkoopprogramma van de ECB.

In praktijk creëert de ECB geld en met deze fondsen koopt zij actief overheidsobligaties op van alle lidstaten van de Euro. Het gevolg is dat de koersen van deze overheidsobligaties stijgen en bijgevolg de opbrengst of anders gezegd de rente hierop daalt.

Het doel van de ECB is liquiditeiten te creëren bij de verkoper van de obligaties in de hoop dat deze ergens anders in de economie zullen worden aangewend. 

Deze lage rente is niet realistisch wegens niet marktgedreven. Laten we vooral niet vergeten dat Spanje een torenhoge werkloosheid heeft, haar begrotingstekort niet onder controle heeft en dat het land kampt met een deelstaat die onafhankelijk wil worden. Bovendien heeft het land sedert geruime tijd een regering van lopende zaken. De optelling van deze feiten maakt een rente van 1% ongeloofwaardig. 

Men zou van mening kunnen zijn dat een lage rente het begrotingswerk makkelijker maakt, helaas is dit niet waar. Een lage rente zet niet aan tot begrotingsdiscipline, wel integendeel. Het volstaat naar Japan te kijken. Japan heeft al jarenlang een rente van bijna 0% en de overheidsschuld blijft maar stijgen. 

Bijkomende nadelen zijn dat de spaarder geen correcte rente ontvangt en dat spaarinstellingen in financiële moeilijkheden komen wegens een uitgeholde rentemarge. Evenmin mogen we vergeten dat goedkoop krediet nogal eens slecht gealloceerd wordt naar dubieuze projecten ( = zo ontstaan bubbels ).

Aanhangers van de Oostenrijkse school staan diametraal tegenover bovenstaande interventies. Het is net de ongebreidelde creatie van geld die onevenwichten veroorzaakt in onze economie. 

Het aanmaken van overheidsschuld is geen duurzame oplossing. Problemen worden gewoon voor ons uitgeschoven. Ooit komt een einde aan dit verhaal.

 

En dan ? En dan ….bezit u beter goud en zilver.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0