The House Logo

Ratio goud-zilver...

Door: HD - 15-07-2015

De ratio goud-zilver is gelijk aan de prijs van goud gedeeld door de prijs van zilver, voor een zelfde eenheid. In praktijk gaat het als volgt : de prijs van goud per kg 33.713,45 euro gedeeld door de prijs van zilver 443,03 euro per kg is gelijk aan 76,09. Dus 1 kg goud is gelijk aan 76 kg zilver. Of indien u wilt, goud is per eenheid 76 maal duurder dan zilver. De koers van goud en zilver is steeds realtime te raadplegen op de site van The House.

Wat kunnen we aanvangen met het verhoudingsgetal 76 ? Mensen die in aandelen beleggen kennen de ratio koers-winstverhouding. Deze ratio geeft aan hoeveel maal men betaalt voor de winst van 1 jaar per aandeel. Een voorbeeld, 1 aandeel kost 100 euro, de winst op jaarbasis bedraagt 10 euro, de koers-winst verhouding is gelijk 10. Op deze manier kan het aandeel met sectorgenoten worden vergeleken en kunnen er best interessante conclusies getrokken worden.

Tijdens de Latijnse muntunie (1866 – 1926), de voorloper van de Euro, werden goud en zilver aan elkaar gekoppeld met een ratio van ongeveer 1 op 15. Dus, 1 kg goud is gelijk aan 15 kg zilver. Historisch schommelt de goud zilver ratio tussen 15 en 100. Door de eeuwen heen werd zij ook beïnvloed door aanbod van goud en zilver, denk maar aan enorme aanvoer van goud en zilver uit Latijns Amerika tijdens de Spaanse periode. Dit speelt heden geen rol meer. Het aanbod van op de natuur gewonnen goud en zilver verschilt niet veel op jaarbasis. Ook het aanbod uit recyclage is stabiel. Dat zilver goedkoper is dan goud is op zich logisch, er wordt meer zilver gewonnen (ontginning + recyclage) dan goud. 

Op basis van wat we kennen uit het verleden kunnen we met zekerheid stellen dat zilver  goedkoop is. Om de aankoop van zilver enkel te baseren op de goud  zilverratio lijkt me niet verstandig. Zilver is zo veel meer dan een ratio. Aanhangers van het ratio stellen dat vroeg of laat het historisch ratio van 1 op 15 zich zal herstellen. Dit zou een prijs van zilver inhouden van ongeveer 2.246 euro per kg – 76,09 /15 = 5,07 – 5,07 x 443,03 euro = 2.246 euro / kg. Prijs maal 5 ongeveer. Zelf vind ik dit een leuke redenering maar ze is waard wat ze waard is. De ratio helpt de aankoop van zilver te flankeren, te steunen, maar is geen beslissende factor. 

Waarom zilver aankopen ? Geen tegenpartij risico (geen failliet), bewaren van koopkracht over langere termijn (ontwijken van inflatie), duurzaam (reeds duizenden jaren), het is geen politiek project zoals de Euro, geen kapitaalcontroles mogelijk (kijk naar Cyprus en Griekenland) een liquide belegging (u kan steeds kopen en verkopen), voor iedereen toegankelijk (1 munt kost ongeveer 17 euro), gemakkelijk bij een handgift, eenvoudig te bewaren in een kluis (minieme bewaarkosten), diversificatie (naast andere activa), het is een anonieme belegging (aan toonder) en bovendien goedkoop !

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0