The House Logo

Nationale Bank waarschuwt verzekeraars.

Door: HD - 03-07-2015

In een artikel van De Standaard van 26/06/2015 waarschuwt de NBB de verzekeringsmaatschappijen omdat deze te vaak beleggen in bijna speculatieve obligaties.

De kern van het probleem is dat de rente te laag staat, hierdoor het rendement van vastrentende effecten laag is en dat de verzekeraars het beloofde rendement willen nakomen tegenover hun klanten. 

Wanneer u een levensverzekering hebt afgesloten bent u het kind van de rekening, niet alleen al gaat u straks een lagere rente (dan beloofd) ontvangen. Bovendien blijkt ongeveer 22% van uw kapitaal belegt in obligaties die bijna speculatief te noemen zijn. Volledig terecht stelt de NBB dat deze keer de belangen van de klant moeten primeren op de belangen van de verzekeraar. Reeds in m'n artikel, Belgische banken en hun klanten, (15/06/2015) wijs ik u er op dat in de praktijk het belang van de bank en verzekeraar steeds primeert op het belang van de klant. Het is fijn om lezen dat de NBB stelt dat dit moet gedaan zijn. Eerst de klant daarna de bank en of verzekeringsmaatschappij. In de feiten zal dit niets veranderen, maar het is toch leuk om vernemen dat zelf de NBB dit te gortig vindt.

Bij het onderschrijven van een levensverzekering zal uw bankier u alles uitleggen over het fiscaal voordeel en dit is prima, vraag hem terwijl ook de samenstelling van de beleggingsportefeuille. En dan zal het stil worden, u zal met een kluitje in het riet worden gestuurd, de verzekeringsmaatschappij wil niet dat u weet waarin uw geld wordt belegd. Straf allemaal.

Aan u de keuze.....voor de NBB is er alvast een probleem en voor u ?

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0