The House Logo

Mattheüs te Kreta...

Door: TH / HD - 16-10-2015

Het Mattheüs effect is de sociologische vakterm voor het rijker worden van de rijken en voor het armer worden van de armen.


Hier volgen drie interviews die ik zelf afnam tijdens mijn reis te Kreta van 7/10/2015 t.e.m 14/10/2015. Lees verder. Het is hallucinant in welke omstandigheden de bevolking er moet (over)leven.

Kreta lijkt het helemaal geen eiland in crisis. De winkelrekken zijn gevuld, de zon schijnt er, het leven gaat z'n dagelijkse gang. Een tweede vaststelling is dat bijna alle auto's klein en of oud zijn. Terwijl ons straatbeeld hier wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van Duitse automerken, zijn deze wagens in Kreta niet te bespeuren. Zouden de Kretenzers uit onvrede met Frau Merkel, hun Duitse wagens massaal verkocht hebben ? Een derde vaststelling is dat voedingswaren, onderhoudsproducten en brandstof er minstens zo duur zijn als bij ons. Enkel restaurantbezoek is aanzienlijk goedkoper dan bij ons.


Eerste interview op 10/10/2015, 13h10, uitbaatster van een restaurant.

Ik vreesde een boze reactie bij mijn indringende vragen rond de situatie op Kreta. Mijn vrees bleek onterecht. De uitbaatster was aangenaam verrast dat een toerist interesse had voor het dagelijks leven te Kreta. Dit was ongezien. Wat volgde is een waterval aan gegevens. Vooral niet schrikken. Een gemiddeld pensioen bedraagt 400 euro per maand, een gemiddeld loon schommelt tussen 600 à 800 euro per maand en hiermee was de toon onmiddellijk gezet. Dit is onleefbaar ! Het onderwijs faalt, 1 leraar voor meerdere klassen. De werkloosheid is erg hoog en wie werk heeft, moet dagen van 10 à 12 uur presteren. Zeker in de horeca wordt er tijdens het hoogseizoen (4 maand) 7 op 7 dagen gewerkt. Dit voor een dagloon van gemiddeld 25 euro. Ook de banken gaan niet vrij uit. Jaren terug, toen de economie nog groeide, hebben de banken te veel en te goedkoop krediet verstrekt. De uitbaatster van het restaurant kocht haar een BMW met krediet van 25.000 euro. Toen de crisis kwam, kon zij haar lening niet meer afbetalen en verkocht ze haar auto voor 2.500 euro (u leest goed). Nu betaalt ze nog steeds af voor een auto die ze niet meer bezit. Ze ging verder met  stellen, “kijk eens naar de huizen in dit dorp”. Vensterramen worden vervangen door een stuk karton. Geld voor verf is er al lang niet meer. Huizen staan leeg. Meubilair is tot op de draad versleten enz... Terloops voegde ze er nog aan toe dat het in landelijke gebied niet zo erg is zoals in de stad. In landelijk gebied verbouwen de mensen hun eigen groeten. Toen ik haar naar de toekomst vroeg, kwamen de tranen in haar ogen. Haar antwoord luidde, “alles is verloren, er is geen toekomst meer”. Ik bespaar u  talrijke mensonterende details.

Tweede interview 11/10/2015, 11h10. Verhuurder van auto's verbonden aan het hotel waar ik verbleef.  

Ook hier een openhartige Kretenzer. De man werkt 11 à 12 uur per dag voor een maandloon van 800 euro, 7 dagen op 7. Voordien had hij een loon van 1.200 euro per maand en na het hoogseizoen ging hij zoals zo veel Grieken, tijdens de wintermaanden, werken in de bouwsector. Nu is er helaas geen werk meer in de bouwsector. En is er nauwelijks een vergoeding van de overheid, om 8 maand wanneer hij geen werk heeft, te overbruggen. Zijn ouders zijn respectievelijk 65 en 79 jaar oud en komen niet rond met hun pensioen van  400 euro per maand. Zij zijn opnieuw  landarbeid gaan verrichten. Toen brak de man zijn hart. Het kan toch niet zijn dat een man van 79 jaar met een slechte gezondheid opnieuw zware arbeid moet verrichten. Op Kreta heb je maar beter een goede gezondheid. Eerstelijns zorg is bijna kosteloos. Maar een heelkundige ingreep kost meerdere duizenden euro's. Dit is onbetaalbaar. De man heeft twee kinderen en op school is het niveau dermate slecht dat hij beroep moet doet op bijlessen. Het gezin lijdt geen honger maar er is geen geld voor een uitstap, een terrasje, de cinema of gewoon iets leuks. Gewoon werken en belastingen betalen. De belastingen zijn onder druk van de Trojka enorm toegenomen, onhaalbaar. Hij heeft zijn auto verkocht en gebruikt het openbaar vervoer. 

Over de houding van vakbonden en de Grieks Orthodoxe kerk is hij niet te spreken. Jarenlang zijn alle Grieken (en nog steeds) solidair geweest met beide instellingen. En nu de bevolking alle steun kan gebruiken, kijken beide instellingen de andere kant uit. U moet weten dat de Grieks Orthodoxe kerk extreem welstellend is.

Om het interview af te ronden, stelde ik hem eveneens dezelfde vraag.Wat denkt u van de toekomst ? Hij stak zijn handen in de lucht en antwoordde dat mensen zelfmoord plegen en de prostitutie flink is toegenomen. Het onderwijs faalt en we worden uitgeperst. Wij zijn schuldslaven en hebben geen toekomst, alles is ons afgenomen (= Mattheüs effect ). Ik gaf de man een fooi van 5 euro en hij hield mijn hand vast. Zo dankbaar was hij mij.

Derde interview, 13/10/2015, 18h40. Verantwoordelijk voor het familierestaurant.

Deze man van 23 jaar had wat meer geluk. Hij is verantwoordelijk voor het familierestaurant, zijn vader en grootvader hebben wijngaarden en bezitten 5.000 olijfbomen. Ze maken hun eigen wijn, olijfolie en Ouzo. Hij bevestigt de mening van de twee voorgaande geïnterviewden. Er is veel werkloosheid, is er veel ellende, onderwijs en ziekenzorg stellen niet  veel voor. De banken zijn inderdaad te gul geweest met krediet. Voor iemand die wil werken is er werk, maar het is hard en vuil en het brengt 20 euro per dag op, voor 30 dagen arbeid zonder verlof. 

Deze jonge man is vooral boos op de overheid. De overheid komt niet tussen in het “all-inclusive” beleid van de hotels. Niet alleen zijn er minder toeristen, ze blijven tijdens hun vakantie in het hotel. De toeristen vinden steeds minder hun weg naar de lokale, bars, winkels en restaurants. Het massatoerisme is er maar voor een beperkt gedeelte van de bevolking. Vroeger was dit anders. Ook het “ kapbeleid ” van de overheid draagt zijn goedkeuring niet weg. Dit zijn premies van de overheid (EU) om de olijfbomen om te hakken en overproductie tegen te gaan. Zo vernietigt men een gedeelte van de economie. Het eiland is volgens hem een industrieel kerkhof geworden. Veel fabrieken hebben het deuren gesloten en import van uit China is dan ook indrukwekkend. 

Toen ik heb hem naar de toekomst vroeg, was zijn antwoord : “hmm...maybe, in the future, things will get better”.


Hoe kan het toch zo ver gekomen zijn ? Van uit het standpunt van de “Oostenrijkse School” kan deze situatie ons geenszins verwonderen. Geldcreatie & kredietexpansie, door banken en de ECB, liggen aan de basis van deze catastrofe. Ook en zeker de Griekse overheid nam te veel krediet op. Dit krediet zal en moet ( voorlopig althans ) terugbetaald worden. Terwijl belastingen een herverdelingseffect ( = Mattheüs effect tegengaan ) zouden moeten hebben is dit nu nauwelijks het geval. De belastingen dienen vooral om krediet terug te betalen.

De politiek van kredietexpansie is door toedoen van de " Keynesiaanse school " nog steeds van toepassing. Laat ons samen vaststellen dat ook in België krediet goedkoop is en dat het tekort op de overheidsbegroting niet onder controle is. Het is een kwestie van tijd vooraleer, wij Belgen, kennis maken met Mattheüs. Het zal niet anders zijn.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0