The House Logo

Mattheüs te Kreta... (deel twee).

Door: TH / HD - 30-05-2016

Op 16/10/2015 heeft The House een van haar meest succesvolle artikelen geplaatst op  deze blog "Mattheüs te Kreta". https://www.the-house.be/nl/blog/artikel/mattheus-te-kreta/

De gesprekken met en de leefomstandigheden van de Kretenzers laten me niet los. Ik was vorige week opnieuw in Kreta. Hieronder een overzicht van gesprekken die ik had met lokale mensen.

Net zoals vorige keer stel ik vast dat de mensen enthousiast reageren wanneer ik, als toerist, hen pijnlijke vragen stel over hun loon en hun leefomstandigheden. Ze zijn en blijven trots, hun moraal is niet gekraakt maar ze beseffen dat ze sukkelaars & loonslaven zijn geworden. Wat mij eveneens opvalt is dat hun mening weinig van elkaar verschilt. Ik hoorde de mensen elkaar nooit tegenspreken.

Zoals steeds, enkele feiten : het toeristisch seizoen blijft maar krimpen, de lonen blijven dalen ( gedurende het toeristisch seizoen, 5 à 600 euro per maand, 7/7 dagen arbeid, geen verlof ! ), de belastingen blijven steeds stijgen, het aantal zelfmoorden blijft hallucinant hoog, iemand die er 1.000 eur per maand netto verdient is een rijk persoon. Een auto, hoe klein dan ook wordt heel moeilijk om te bezitten. Sociale uitkeringen blijven verder dalen ( nationaal pensioen +/- 385 eur per maand ). De bouwsector is nog steeds in coma, steeds meer prostitutie, er is nog steeds kapitaalcontrole, enz...

Het eerste gesprek met een Griekse dame was raak. Toen ik haar vroeg "hoeveel mensen ken je die zich van het leven hebben genomen ?". Ze begon op haar vingers te tellen en ze is gestopt aan zeven ( !! ). Toen werd het haar te veel en ze herpakte zich. Zelf heeft ze een dochter van 8 jaar en beseft dat ze enkel nog leeft voor haar dochter. Haar eigen leven is gedaan, stelt ze ( de dame is 40 jaar ).

Na het toeristisch seizoen wacht de werkloosheid. De overheid betaalt een werkloosheidsvergoeding van 120 euro per maand. U moet beseffen dat op enkele uitzonderingen na de levensduurte er minstens even hoog als in België. Enkele banale voorbeelden, een mango 3,80 euro per stuk, Aquafresh tandpasta 30,00 euro/kg, benzine 1,45 euro/L.  De Kretenzers doen dan ook vaak mini aankopen zoals 1 rol toiletpapier per keer.

Zonder een vervoersmiddel verandert het leven ingrijpend. Geen voetbal op zondag voor de kinderen, geen ballet voor de kinderen, geen tekenschool, geen uitstappen, geen familiebezoeken enz...

Buitenlandse reizen horen  er al lang niet meer bij. In het beste geval wordt er op reis gegaan naar een familielid in een andere provincie in Griekenland. Ook zijn er steeds meer verschillende generaties die onder 1  dak ( proberen )  leven. Doffe ellende overal.

De jeugd is het zo beu zodat er steeds meer alcoholmisbruik is. Alles is toch al om zeep. Ook de ouders bevestigen dat er geen toekomst meer is.

En dan mijn vraag, wat denkt u van de huidige politici ? Extreem links is momenteel aan de macht. En dan ontploft het. Veel Grieken hebben extreem links gestemd in de hoop een vuist te maken naar de trojka ( EU, IMF, ECB ). In de plaats van een vuist te maken heeft extreem links een complete knieval gemaakt voor de trojka. Waar ze al helemaal niet bij kunnen is de "vreemd volk, eerst" politiek van extreem links. Voor vluchtelingen wordt het nodige gedaan ( bescherming, gezondheidszorg, voedsel, transport, animatie enz... ) terwijl een deel van de Griekse bevolking gewoon honger heeft ! Voor de Griek in de straat is dit onbegrijpelijk. Wie kan hen ongelijk geven, behalve extreem links, natuurlijk.

En zo kan ik nog enkele pagina's vullen met schrijnende toestanden in het onderwijs, de gezondheidszorg, de landbouw, enz... te veel om op te noemen. De leefomstandigheden van de Grieken is een schande voor Europa. 

 

Een economie gebaseerd op krediet en overheidstekort is niet duurzaam en stort vroeg of laat in. 

 

Om af te ronden, twee belangrijke zaken die ik onlangs las in de krant “De Standaard “. Louis Michel waarschuwt dat indien België zo verder doet, we in een Griekse situatie  zullen belanden en een journalist schreef dat we heden een systeemcrisis meemaken. Ook de reguliere media begint aan te voelen te België wel eens de trojka op bezoek zou kunnen krijgen.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0