The House Logo
Mario Draghi

Mario Draghi houdt zijn bazooka verkeerd vast.

Door: HD - 06-09-2015

Een bazooka is een infanteriewapen en is vrij nuttig indien het niet naar beneden wordt gericht. Tot zo ver de beeldspraak. Even serieus nu, want het is ernstig.

Op 3 september 2015 heeft de ECB beslist, om de rente onveranderd te laten en het inkoopprogramma van overheidspapier wordt fors uitgebreid.

De rente is al historisch laag en kan nog nauwelijks lager. Het rentewapen is quasi volledig uitgeput. Logisch dat de ECB de rente laat wat ze is. In de eerste helft van dit jaar besloot de ECB maandelijks 52,5 miljard euro per maand overheidspapier op te kopen. Deze aankopen gaan fors de hoogte in. De bedoeling hierachter is dat de verkoper (u en ik) van het overheidspapier via deze maatregel terug over cash zou beschikken om het ergens anders in de economie aan te wenden en bij voorkeur het te consumeren. Reeds in m'n artikel van 10/04/2015, “De ECB koopt overheidsobligaties op en verarmt de bevolking” leg ik uit dat het opkopen van overheidspapier geen oplossing is en de economie niet aanzwengelt.

In haar communiqué van 3/9/2015 stelt de ECB, dat haar inflatiedoelstelling van 2% op jaarbasis :-) complete muntontwaarding in 50 jaar) niet wordt gehaald en dat ook de economische groei ondermaats blijft en dat bovendien de groeivooruitzichten niet goed zijn. Het inkoopprogramma werkt niet, zo veel is duidelijk. Het bijdrukken van geld en het overheidspapier van eigenaar doen veranderen werkt niet en zal nooit werken. Echter, van uit Keynesiaans standpunt blijft men deze lijn aangehouden. Keynes is hierin duidelijk en legt voor de overheid een centrale rol vast voor de heropleving van de economie van een land. In het kort komt het er op neer dat de overheid schulden aangaat en deze in de economie pompt onder de vorm van allerlei werken en tegemoetkomingen in de hoop dat de economie zich herpakt. Vooral niet doen. Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school (mijn standpunt) zijn bovenstaande zaken waanzin. Geld bijdrukken levert nooit duurzame economische groei op, wel integendeel. Vroeg of laat komt er inflatie opduiken en van hier uit hyperinflatie.

De beslissing van de ECB heeft als tijdelijk gevolg een wat lagere euro (goedkopere export en duurdere import) en stijgende beurskoersen. Peanuts.

De lage rente brengt oa mee dat spaarders geen correcte rente krijgen en dat ontleners zo goedkoop kunnen lenen dat er zeepbellen ontstaan in bepaalde activa :-) asset inflation)

Ik vermoed dat geschiedschrijvers zwaar zullen oordelen over deze blunders en bovendien laten we de economische miserie in het zuiden van Europa niet vergeten.

Eén voor één vallen de maskers af. Ook de meest positieve mensen (meestal politici) zullen moeten beginnen toegeven dat het met onze economie de slechte kant uitgaat. Keynes zal vroeg of laat moeten worden omgeruild worden voor de recepten van de Oostenrijkse school. Het zal niet anders zijn.

U kan zich maar beter voorbereiden, geldcreatie ontaard altijd in een muntontwaarding en uiteraard ....als het niet meer schaars is, is het zeker geen geld.

Koop goud en zilver voor uw euro's waardeloos worden. Vergeet niet dat de Euro langs twee zijden wordt bedreigd en door geldcreatie en door asymmetrische economische schokken :-) goed en slecht draaiende economieën in één en dezelfde muntzone.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0