The House Logo

Lagere minimumlonen voor jongeren, een goede maatregel

Door: HD/TH - 13-11-2016

De regering heeft onlangs beslist de minimumlonen voor jongeren te verlagen. De links gezinden en de politiek correcten schreeuwden moord en brand.
Zij vinden dit een bar slechte maatregel. Vanuit menselijk oogpunt te begrijpen maar graag leg ik u de achterliggende argumenten uit  waarom dit een goede maatregel is.

Een verplicht minimumloon verstoort de vrije marktwerking m.b.t. de loonvorming en duwt mensen in de werkloosheid . Wie niet voldoende rendeert in verhouding tot dit verplichte minimumloon verliest zijn werk of krijgt geen baan.  De nieuwe maatregel maakt lonen goedkoper waardoor de werkgever ongetwijfeld meer mensen in dienst zal nemen. Het minimumloon verstoort het evenwichtspunt in de vraag- en aanbodcurve ( zie figuur ).
Ter informatie : het minimumloon voor jongeren in Nederland bedraagt ongeveer 1.100 euro bruto, terwijl dit in België ongeveer 1.500 euro bruto bedraagt.
Dit verschil is puur vakbondswerk. Verschrikkelijk.  Een voorbeeld ter verduidelijking : laat ons aannemen dat de overheid bepaalt dat boterkoeken minstens 4 euro per stuk moeten kosten . De vraag naar boterkoeken zal beslist afnemen. Met arbeid is dit gelijkaardig.  Al is het dikwijls goed bedoeld, de gevolgen zijn niet echt goed. Ook prof. dr. Ive Marx ( Universiteit Antwerpen, beslist geen neo-liberaal ) verdedigt lagere minimumlonen. Hij stelt dat het beter is jongeren te laten werken aan een laag loon en ze vaardigheden aan te leren dan dat ze werkloos zijn omdat ze te weinig renderen om het verplicht minimumloon te verdienen. Opnieuw een mooi argument om voor een kleinere overheid te pleiten.

Maar het verhaal is nog niet gedaan. De vakbond is de schuldige in dit verhaal. Zij kan lidgelden incasseren door zich zogezegd nuttig te maken door steeds om hogere lonen te vragen. Wie werkloos is, is daarenboven ook nog dikwijk klant bij de vakbond via het uitbetalen van werkloosheidsvergoedingen. Of u nu werkt of niet de vakbond is steeds de winnaar.

Wordt rijk en begin een vakbond of een godsdienst !

Men  kan best stellen dat te hoge lonen leiden tot schaarste op de arbeidsvloer. Inderdaad, arbeid is te duur. Daardoor moeten te weinig mensen te veel werk doen. Dat blijkt o.a. uit het aantal burn-outs en stress-gerelateerde zaken op het werk. In de vraag- en aanbodcurve ziet u dat vakbonden en overheid door loonafspraken structurele werkloosheid creëren.

Ik kan het niet genoeg herhalen. De overheid is te dominant aanwezig in ons dagelijks leven en dit maakt onze maatschappij kapot. Het overheidsbeslag bedraagt ongeveer 54% van het BNP. Dit is het ultiem bewijs dat de overheid te groot is en de vrije markt veel te klein.

De link naar goud en zilver is misschien niet duidelijk, maar vroeg of laat gaat onze maatschappij zich toch moeten schikken naar de vrije markt ( wat de natuur wenst ). Bij een dergelijke schok, omwenteling, revolutie hebt u beter goud en zilver bij de hand dan waardeloos papiergeld.


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0