The House Logo

Koper als indicator voor een nieuwe recessie.

Door: HD - 28-07-2015

De toepassingen van koper als metaal zijn divers en wijd verspreid, vandaar dat de consumptie van koper een goede indicator is voor de stand van zaken van de wereldeconomie. Er blijkt een verband te zijn tussen de prijs van koper en de wereldeconomie en zoals je kan zien op de grafiek, ziet het er niet al te best uit, de prijs blijft maar dalen. Wat meer is, ook de olieprijs kreeg zware klappen te verwerken, olie eveneens van vitaal belang voor onze wereldeconomie. Zelfde verhaal bij de prijs van kolen. Voeg daar aan toe de crash van de aandelenmarkten in China en de vooruitzichten voor de economie zien er zwart uit.

Waarom is dit nu van belang voor ons als aankopers van goud en zilver ? Dalende grondprijzen zijn slecht (minder inkomsten) voor de grondstof exporterende landen. En dit zijn er nog al wat, bv Rusland, Australië, Zuid-Afrika enz... Minder inkomsten wat zich dan ook vertaalt in minder uitgaven smile-emoticon minder inkomsten). De Chinese economie is al een hele tijd aan het afkoelen. Dit terwijl internationaal de schulden blijven aangroeien. Kijkt u maar eens dichtbij, de nationale schuld van onze land blijft stevig groeien. Men probeert u wat in slaap te wiegen met schuld in % van het bbp, dat is een afleidingsmanoeuvre. Schuld is schuld en steeds nominaal, vraag het eens aan de Grieken.

U kan dit best vergelijken met een gezin waarvan de inkomsten dalen en de schulden steeds toenemen. Dit is onhoudbaar het gezin.

En zo komen we bij goud en zilver. De gehele luchtbel (schuld = geld) gaat hiermee nog meer onstabiel worden. De verleiding om geld bij te drukken zal nog groter worden. Deze situatie, hoe spijtig ze ook is, is een goede zaak voor de prijs van goud en zilver. Goud en zilver zijn de verzekering in uw, van uw portefeuille. En hoe slechter het gaat met de wereldeconomie hoe duurder de verzekering wordt.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0