The House Logo

Koopt ECB straks ook rechtstreeks aandelen ?

Door: TH / HD - 14-09-2016

Bovenstaande titel stond in De Tijd van 6/9/2016

 http://www.tijd.be/markten_live/nieuws_algemeen/Koopt_ECB_straks_ook_rechtstreeks_aandelen.9805790-3452.art

U dient de titel letterlijk te interpreteren. Nadat de ECB reeds 1.000 miljard euro geld heeft bijdrukt en hiermee overheids obligaties kocht, staat de economie in Europa nog geen stap verder. Het opkoopprogramma dat met zo veel lawaai werd aangekondigd werkt gewoon niet. Dus bereidt de ECB een volgende stap in navolging van de centrale banken van Japan en Zwitserland. Beide landen bouwden in de loop van de voorbije jaren een indrukwekkende aandelenportefeuille op. De centrale bank van Japan ging daar extreem ver in en is één van de grootste aandeelhouders van de Japanse beurs. Het "opkoopidee", of het nu aandelen of overheidsobligaties is, blijft onveranderd. Centrale banken kopen activa op, in de hoop dat de consument het ontvangen geld in de economie zal spenderen. Niet dus.

Het geeft aan hoeveel paniek er is bij de centrale banken voor een totale, algemene instorting van de wereldeconomie. De centrale banken gaan steeds verder in het opkopen van activa. De vrije markt wordt steeds verder buiten spel gezet. 

Enkele gevolgen van interventies van de centrale banken zijn : 

- de rente is gemanipuleerd, spaarders verliezen hun inkomsten op vastrentend kapitaal.

- door de nul-rente komt het gehele verdienmodel van banken en verzekeringsmaatschappijen onder druk te spaan (cfr AXA , P & V)

- de nul-rente maakt lenen te goedkoop en zorgt er voor dat krediet wordt gealloceerd naar te weinig rendabele of foute projecten ( luchtbellen ).

- het opkopen van activa zorgt er voor dat we eigenlijk niet meer de juiste prijs van activa weten.

- de nul-rente werk concurrentie vervalsend, multinationals kunnen genieten van extreem lage rentes maar KMO's zeker niet.

- de gezinnen en overheden steken zich steeds verder in de schulden, inderdaad krediet wordt goedkoper.

- beursgenoteerde ondernemingen kunnen hun kapitaal verhogen aan hoge koersen, KMO's kunnen hier van niet genieten.

 

Economisten zoals Milton Friedman zouden zeker in hun graf draaien als dat kon. U zal zien dat na het opkopen van aandelen er niets zal wijzigen aan de economie. Nadat het gros van de aandelen en obligaties zijn opgekocht wacht er helikopter-geld maar ook dit zal geen oplossing zijn. Of de centrale banken het nu willen of niet, vroeg of laat komt er een crash en hoe langer deze wordt uitgesteld hoe erger deze crash zal zijn. De enige duurzame oplossing is de vrije markt. De vrije markt aan banden leggen is geen oplossing.

 

Stel ook vast dan de centrale banken geen opkoopprogramma voor goud en zilver hebben. Heel bizar toch dat men daarvan de prijs niet in de hoogte wil jagen maar wel omgekeerd. Logisch, want ze willen het edelmetaal zelf zo goedkoop mogelijk inkopen.

 

U, als meerwaardelezer, begrijpt dat het fout zal aflopen en helaas heeft Jan Modaal helemaal geen weet van bovenstaande zaken. Jan Modaal wordt dom gehouden. Eigenlijk zouden we massaal moeten betogen tegen de ECB. De ECB die trouwens geen democratische instelling is zoals een parlement.

 

Het wordt met de dag duidelijker dat goud en zilver in iedere portefeuille thuishoort.

 

DOEN !!

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0