The House Logo

Koop nooit goud en zilver op rekening.

Door: HD - 13-07-2015

In Amerika is er het gezegde, “if you don't hold it, you don't own it”, vrij vertaalt komt het er op neer, indien je het niet kunt vasthouden, is het niet van jou.

Vlamingen zeggen nog al eens “ik investeer liever in bakstenen dan in papier”.

Zoals wij allemaal Euro's aanhouden op een rekening, spaarboekjes enz... Bestaat er ook zoiets voor goud en zilver. Inderdaad u kan een soort van rekening bij de bank hebben waaruit blijkt hoeveel goud en zilver u aanhoudt, uitgedrukt in gram. En net zoals u uw euro's van de rekening kan opvragen, kan u dit ook doen met het goud en zilver geparkeerd op de rekening. Op het eerste zicht lijkt dit best praktisch. Maar het kan verkeren...

Op 1 april 2013 heeft de ABN AMRO bank haar klanten geïnformeerd dat het bewaarsysteem van de edelmetalen was veranderd (zie brief FB-pagina). De klant hoefde helemaal niets te doen, alles bleef bij het oude. Slechts 1 kleinigheidje veranderde er was geen fysieke levering meer mogelijk. Zo zie je maar, banken zijn niet altijd te vertrouwen. Reeds in een vorig artikel beschreven, de belangen van een bank komen steeds voor de belangen van de klant. Recent hebben de NBB en FSMA zich kritisch uitgelaten over bepaalde praktijken bij Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen.

Je denkt, in tijden van nood zit ik goed want ik heb voldoende goud en zilver, plots zegt de bank, geen levering meer mogelijk. Het enige wat u dan nog kan doen is uw positie verkopen en met de opbrengst fysiek goud en zilver kopen.

Moraal van het verhaal, steeds fysieke levering vragen. En indien mogelijk uw goud en zilver buiten de bank houden. Goud en zilver op een rekening stellen niets voor, het is gewoon lucht. Wie deze rubriek regelmatig leest weet dat het aanhouden van Euro's op een rekening, spaarboekje,... eveneens niet zonder risico is.

Wanneer u de brief hieronder leest, ( zie FB-pagina)is het toch alsof de bank uw tanden allemaal in 1 maal trekt. Voilà, een mooie brief en uw controleert uw eigen bezitting niet meer. Zoals de Grieken heden slechts 60 eur van hun rekening kunnen afhalen, konden bij ABN AMRO  bank, de mensen plots hun eigen goud en zilver niet meer opvragen. Straf hé.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0