The House Logo

'Je moet niet snoeien in de tuin als het vriest'.

Door: TH / HD - 23-10-2017

Bovenstaande zin werd uitgesproken door Chris Peeters ( vicepremier ) in september 2016. Een jaar later is het interessant op zijn uitspraak tegen het licht te houden.

Technisch gesproken heeft Chris Peeters een Keynesiaanse uitspraak gedaan. Hij is van mening dat de overheid de economie een goede dienst bewijst door begrotingstekorten in de economie te pompen ( deficit spending ). Nobelprijs winnaars zoals Paul Krugman en Joseph Stiglitz ( beiden Keynesianen  ) beamen de mening van Chris Peeters. De vicepremier schraagt zijn mening met een volkswijsheid die op het eerste zicht correct lijkt…wie snoeit er nu in de winter ?

 

Welnu, Duitsland, Nederland, en de Baltische landen hebben fors gesnoeid in hun uitgaven en nu plukken ze er de vruchten van. Op alle belangrijke indicatoren zoals begroting, werkgelegenheidsgraad, inflatie, export, belastingdruk, economische groei enz... doen de "gesnoeide landen" het flink beter dan België. Meer informatie in de link onderaan het artikel. België is helemaal achterop geraakt.

 

Hiermee is empirisch aangetoond dat een beleid van bezuinigingen het enige juist beleid is. De aanhangers van de Oostenrijkse school, hebben eens te meer het gelijk aan hun zijde. Maar wat in de Germaanse landen wel mogelijk is, is niet mogelijk in de Latijnse landen. De breuklijn in Europa is zelden zo duidelijk gebleken.

Ondertussen moddert de regering van ons land verder aan. Belastingen worden verhoogd, bezuinigingen worden uitgesteld, het begrotingsevenwicht is voor later, de grenzen blijven mooi open, de hangmat blijft mooi op z'n plaats. Voor Belgen die begrijpen dat ons land naar de haaien gaat is dit een ondraaglijk gevoel. Een gevoel van machteloosheid. Wat mogelijk is in Nederland en Duitsland kan blijkbaar niet in België, helaas. Ook het aanslepend gepruts aan de pensioenen doet meer goed dan kwaad. Steeds meer mensen begrijpen dat ze nu moeten sparen voor later want op de overheid rekenen kan later voor een zure oprisping zorgen.

 

Zo ziet u maar hoe gevaarlijk de  combinatie van Keynesiaanse gedachten en belangenorganisaties ( vakbonden en dergelijke ) is en wie echt aan de macht is in dit land.

 

Daar België steeds meer de zieke man van Europa aan het worden is, mag u gerust het gedeelte  edelmetalen verhogen naar 10 à 15 % in uw portefeuille.

 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0