Het kon niet blijven duren. De Keynisiaanse bedoelingen van de nieuwe regering van Italië zullen het land zuur opbreken. Italië wil het begrotingstekort opnieuw laten oplopen om zo een aantal verkiezingsbeloftes waar te maken en de economie een duwtje in de rug te geven. Het is alsof we aan een drugsverslaafde extra drugs geven in de hoop de persoon weer gezond te krijgen. 

Italie en Europa zitten op ramkoers. Ik hoef je niet uit te leggen dat Italië het zal winnen. Europa heeft bij monde van Juncker geen enkele autoriteit meer. Als Italië weigert zijn begroting te herschrijven, kan Europa niet veel doen. Het staat machteloos. Vooral uit vrees dat dit besmettelijk zou zijn, zal men liever Italië binnen de groep houden en een oogje dicht knijpen. En de Italianen weten dat wel. De schulden worden groter en iedereen gaat er mee akkoord. Omdat er geen andere oplossing meer bestaat. We hebben ons zelf schaakmat gezet.  Een mooie catch 22 !!!

Het ratingsbureau Moody's verlaagt de kredietwaardigheid van Italië tot Baa3, net één trapje hoger dan rommelstatus. Andere ratingsbureau's zullen waarschijnlijk eenzelfde downrating uitvoeren. De obligatiemarkt vertrouwt het niet meer en stuwt de rente op Italiaans staatspapier steeds hoger. Er is eveneens besmettingsgevaar naar andere landen zoals Spanje en Griekenland waar de rente op staatspapier ook stijgt.
Terwijl Italiaanse banken te kampen hebben met veel slechte leningen dreigt er nu ook gevaar met hun financiële buffers. Inderdaad, banken worden verplicht staatspapier aan te houden. Het is best mogelijk dat de Italianen een bankrun gaan doen. Een bankrun is een prefect democratisch gebeuren en de spaarders hebben gewoon gelijk. Nu nog de spaarders uitleggen dat papiergeld waardeloos kan worden.

Enkel goud en zilver zijn geld. Al de rest is één of andere vorm van krediet.https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/italiaanse-begroting-maakt-investeerders-nerveus/10061077.html