Helaas is Italië midscheeps getroffen door het Coronavirus. Het aantal doden en besmettingen blijven maar oplopen. Het land neemt draconische maatregelen maar deze zullen waarschijnlijk weinig resultaat opleveren. 
Het land wordt gekenmerkt door ronduit slecht bestuur, politieke instabiliteit, een politiek van open grenzen en vreemd volk eerst, vakbonden staan er sterk en begrotingstekorten zijn er de normaalste zaak van de wereld. Het mag dan ook niet verwonderen dat de Italiaanse overheidsschuld zowel verhoudingsgewijs als nominaal erg groot is. België en Italië hebben trouwens erg veel gemeenschappelijk als het over slecht bestuur gaat. 


Als het Coronavirus er in slaagt het BNP van Italië fundamenteel aan te tasten, worden we morgen collectief wakker in een andere wereld. Het Coronavirus hakt in op zowel de vraag- als aanbodzijde van de economie dat is vrij uitzonderlijk. Wanneer dus zowel de consument als de producent in de problemen komen, kan een reeds verzwakt land als Italië deze situatie niet meer aan en dreigt de volledige overheidsschuld instabiel te worden. Het gaat hier over meer dan 2.000 miljard eur overheidsschuld. Een land als Griekenland heeft al aangetoond welke schade een onstabiele overheidsschuld kan aanrichten aan Europa en de wereld. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het Coronavirus de pin uit de granaat aan het halen is... Hopelijk ben ik fout maar het ziet er zeer slecht uit voor ons allemaal.